7dni Sport: Какво да очакваме от Хърватия на Евро 2020

Хърватия ще се опита да повтори успешния си рейд от Световното през 2018-та

7dni Sport: Какво да очакваме от Хърватия на Евро 2020 | StandartNews.com

ЕВРО 2020 стартира в края на тази седмица, а отборът на Хърватия ще се опита да повтори успешния си рейд от Световното през 2018-та, когато достигна до финала. Но какво е моментното състояние и могат ли „шахматистите“ да повторят големия си успех, ще разгледаме подробно анализа на 7dni Sport.

Най-добрите футболисти в отбора:

Вратар: Доминик Ливакович – Легендарния Даниел Субашич се отказа от националния футбол след невероятните си изяви от Русия 2018. В онзи турнир, Ливакович бе на скамейката, но сега ще трябва да покаже какво е научил. Вратарят записа 6 „сухи мрежи“ в 11-та си мача от настоящата кампания в Лига Европа с екипа на Динамо Загреб, където изявите му бяха повече от добри.

Защита: Деян Ловрен

Той се само провъзгласи за най-добрия защитник в света през 2018-та, но Юрген Клоп не бе на същото мнение и го прати в Зенит Санкт Петербург през изминалия летен прозорец. В крайна сметка, Ловрен липсваше повече на Ливърпул, отколкото те на него, както самият хърватин заяви в едно интервю.

Полузащита: Лука Модрич

Той бе главния герой в приказката от 2018-та. С подкрепата на Марсело Брозович и Иван Ракитич, халфовата линия на хърватите с лекота надиграваше своите съперници. Плеймейкърът е един от най-добрите играчи в клубния си Реал Мадрид и дори и на 35 години може да прави изумителни неща на терена.

Нападение: Иван Перишич

Марио Манджукич също напусна националния тим, което оставя Перишич като най-опитния лидер в атаката на тима. Анте Ребич, Никола Влашич и Анте Будимир ще имат своята роля в нападение, но в трудните моменти Перишич е човекът, който трябва да „извади кестените от огъня“.

Мениджър: Златко Далич

Той пое отбора през 2017-та и бързо показа, че има качествата да бъде успешен на този пост. Хърватия се слави с перфектно организиран футбол и мълниеносни контра-атаки.

След като няколко играча напуснаха тима, сега Далич ще трябва да покаже дали може да изгради същата победоносна машина от следващото хърватско поколение.

„Очакванията са нереалистични“ – Далич държи играчите здраво стъпили на земята

Освен блестящото Световно, хърватите могат да се похвалят и с перфектна квалификационна кампания за Евро 2020, в която допуснаха само една загуба. Феновете ще очакват още от същото, въпреки огромните промени, които настъпиха в стартовите 11.

След финал на Световното, единствената цел може да бъде спечелване на Европейското, но Далич предпочита да гледа стъпка по стъпка, а основния му фокус е да победи големия опонент в груповата фаза – Англия.

„Цел номер едно е да преминем през груповата фаза, но това няма да е никак лесно, след като трябва да гостуваме на Англия и Шотландия“. – казва мениджърът – „Волята и енергията в отбора са същите, както и преди старта на Световното през 2018-та. Атмосферата в отбора обаче е различна. Целите са твърде високи, а очакванията на феновете са нереалистични. Ние сме сред най-силните 10 отбора в Европа, но има далеч по-изявени фаворите за спечелване на първенството“.

Тактиката

Преди три години, отборът залагаше на 4-1-4-1, а темпото се ръководеше от триото в центъра на терена (Брозович, Ракитич и Модрич). Въпреки, че мениджърът експериментира с различни стратегии в последните мачове, вероятно отново ще се залага на добре изпитаната схема на игра.

Вероятната стартова единадесеторка ще изглежда по следния начин: Ливакович, Баришич, Вида, Ловрен, Уремович, Модрич, Брозович, Ковачич, Перишич, Власич и Пасалич. Цели 6 промени спрямо тима, който излезе във финала на Световното срещу Франция.

Моментна форма

5 победи, 2 равенства и само 1 загуба в квалификационната група за първенството 8 мача. Загубата дойде срещу Унгария, а най-близкия им съперник Уелс бе победен у дома, а мачът в Кардиф завърши 1-1.

Моментната форма обаче показва 6 загуби в последните 9 мача.

Прогнозата на 7dnisport:

Младите надежди ще се нуждаят от време. Отборът сменя поколенията и ще е цяло чудо, ако успее да повтори невероятните игри от преди 3 години. Реалистично погледнато, тимът има сили да излезе от груповата фаза, но вероятно ще отпадне още в първия елиминационен кръг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай