На 7 юли руснаците ще се молят на Св. Игор

На 7 юли руснаците ще се молят на Св. Игор | StandartNews.com

Акинфеев лови дузпи и риба еднакво добре, има записано парче с поп дуета "Руки вверх", а след

 божия крак срещу Испания вече е по-популярен и от Путин

Вечерта на 1 юли роди за милиони руснаци нов светец. Свети Игор ще навърши Христова възраст на 8 април догодина, но още тази събота всички футболни фенове в огромната страна ще редят молитви към него преди всяка водка на екс. Защото Игор Акинфеев е капитан и вратар на Сборная и има най-голяма заслуга руският тим да изхвърли пълния със звезди отбор на Испания от мондиала.
На 7 април руснаците ще се изправят на четвъртфинал срещу впечатляващата хърватска селекция. Тогава на трибуните на стадиона в Сочи ще бъде и президентът Владимир Путин, с когото Игор вече се мери по популярност.

В осминафинала срещу испанците Акинфеев беше безпогрешен в редовните 90 минути и двете продължения. Единственият гол, който пусна падна напълно изненадващо, защото го вкара ветеранът в руския тим- 38-годишният Сергей Игнашевич. Звездният миг на Игор дойде при изпълнението на дузпите. След като първо уцели ъгъла и хвана шута на Коке, Игор реши мача като спаси и дузпата, бита от Яго Аспас. Направи го по виртуозен начин, избивайки акробатично топката с върха на обувката, докато вече плонжираше в другата посока. От там тръгна и прякора Божия крак, по подобие на Божията ръка на Марадона. Победата над Испания отприщи небивала еуфория в цяла Русия. Ликуващи фенове напълниха улиците, хвърляха се във фонтаните, колите надуваха клаксони, в метрото ехтяха маршове. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори

сравни футболния успех с радостта от спечелената Втора световна война

Социалните мрежи пък издигнаха в култ вратаря герой. Появиха се куп колажи за него - с божествен ореол, като многоръкия Шива, с паметник на крака му. Солистът на група "Лениград" Шнуров му посвети стихотворение, фенки се обясняваха в любов, а президентът на Чечня Рамзан Кадиров искаше да му подари тигър.
"Всички се раздадохме, не съм герой, отборът победи. Дайте да не говорим за божи крак, просто ми провървя", скромно обясняваше Игор и тикаше репортерите към колоритния гигант Дзюба, който макар и да е централен нападател на тренировка застанал на вратата и избил по същия начин топката.
Славата се стовари доста неочаквано върху вратаря, макар той да има зад гърба си над 100 мача в националния тим, а вече десет години е и неизменен капитан на московския ЦСКА.
Спасяването на дузпи е негов специалитет, прави го и при дебюта си в мъжкия отбор на московските "армейци" през 2003 година, когато е само на 17 години. Хваща удар от бялата точка на бившия национал Андрей Каряка в мача в Самара срещу домакините от "Криля Советов".
На 18 години е най-младият дебютант в националния отбор в цялата му история.
През 2004 г. е в състава за европейския шампионат, но така и не се появява на терена.
От 2005 г. е неизменен титуляр на Русия, а от няколко години и капитан. Със Сборная записа и полуфинал на Евро 2008.
С ЦСКА спечели купата на УЕФА и още куп титли в Русия, притежава повечето вратарски рекорди в националната лига.
Кариерата му обаче съвсем не е гладка и безоблачна. Преживява две тежки травми на връзките на коляното, когато е пред отказване от футбола. През 2012 г. след операция в Германия отсъства 6 месеца от терена.

Хейтъри пък го тормозят заради кошмарната му серия в Шампионската лига

където ужасно дълго не може да запише сух мач. Затова в социалните мрежи ме лепват ироничния прякор Сухарян.
На миналото световно в Бразилия Акинфеев прави нелепи грешки заради които Русия не стига до плейофите. Особено конфузен е гафът срещу Южна Корея, когато изпуска топката в мрежата.
Въпреки това тогавашният треньор на Сборная Капело държи на него и го оставя титуляр.
На 27 март 2015 г. още в началото на евроквалификацията срещу Черна гора в Подгорица Акинфеев е уцелен с факла от фен. Вратарят е изнесен на носилка и заменен, получава леки изгаряния по врата.
Виктор често е упрекван, че не е отишъл да играе в чужбина, макар да е имал оферти от грандовете "Реал", "Барселона" и "Арсенал".
Твърди, се че ръстът му от 185 см е с няколко см под идеалния за вратар. Козовете на Акинфеев са изключителният рефлекс, желязната психика и пъргавината на котка.
Извън терена винаги е изглеждал твърде свит, затворен и мълчалив, но сега изведнъж се оказа национален герой.
Роден е в малкото градче Видно, недалеч от Москва. Баща му е шофьор на тир, постоянно пътува и отсъства от дома. Майка му го възпитава строго, както подобава на професията й на възпитателка в детска градина. Виктор не бил глезен, а мечтата му да си има колело така и не се сбъднала.

Запалил се по футбола рано и едва петгодишен започнал тренировки. И още на втората избрал да застане на вратата, докато повечето малчугани напирали да бъдат нападатели, за да вкарват голове. Игор бил изцяло отдаден на футбола, дори и за сметка на училището. Където редовно получавал двойки. Вървели му само биологията и географията. Бил буйно хлапе и с брат си вършели доста бели вкъщи.
С много упоритост и старание стигнал до юношеския тим на ЦСКА, в чиято школа бил привлечен. "От неговия випуск взеха 11 играчи в дублиращия тим на "армейците". Никой обаче не знае къде се дянаха после, просто изчезнаха от големия футбол. Игор обаче успя, защото е сериозен и целеустремен човек.

При него нямаше дискотеки, момичета, в главата му беше само футбол

разказва детският треньор на Акинфеев Павел Коваль. Признава, че като хлапе е подражавал на сегашния треньор на Русия Станислав Черчесов, който също има дълга и успешна вратарска кариера.
"Черчесов изглежда жесток човек, направо тиранин, но не е така. Играл е в Европа, тренирал е добри отбори и има точна преценка за всеки играч", обяснява Игор.
Обича да гледа комедийни филми, има дарба на певец. Попадне ли в караоке клуб предпочита да пее хитове на любимия си поп дует "Руки вверх"(Ръцете горе). Вратарят дори има записано парче "Мой друг" (Мой приятел) със солиста Сергей Жуков, на когото е кум.
Игор има две деца от бившия модел и актриса Екатерина Джерун. Синът Даниил е на 5, а щерката Евангелина на 3 години. Жена му е родена в Киев, снимала се е в няколко филма и клипове на музикални банди, иначе е дипломиран химик. Смята се, че тя командва вкъщи и е спряла вратаря от трансфер навън, защото й харесва да живее в Москва.
На шега или наистина, но Игор твърди, че мечтата му след като приключи футболната кариера е да си купи дом на село. И в него да има кучета, кози и други животни.
Освен в ловенето на дузпи Акинфеев няма равен и в хващането на риба. Заради голямото си хоби пътешества с въдица по целия свят. Най-големият му улов е в Тайланд, където извадил 24-килограмова риба, с която се борил 40 минути.
Сега цяла Русия ще му стиска палци да не извади нито една топка от мрежата в мача с Хърватия в събота.

Васко Вълчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай