Атлетите ни с пет титли от Балканиадата

Атлетите ни с пет титли от Балканиадата | StandartNews.com

Малко не достигна на Мирела Демирева за да мине 203 см

Стара Загора
Пламен Вълков,
наш пратеник

Българските атлети спечелиха 5 титли, 5 сребърни и 7 бронзови медела от 71-ата Балканиада, проведена в Стара Загора. Въпреки високите температури, които на моменти достигаха до 34 градуса, една трета от националите зарадваха публиката на стадион "Берое" като се наредиха сред призьорите. Очаквано най-стойностният резултат естествено беше на голямата ни звезда в момента Мирела Демирева. Сребърната медалистка в скока на височина от олимпиадата в Рио 2016 спечели златото след като с лекота премина 195 см от втория опит. След това красавицата опита да зарадва публиката като поиска директно 203 см. Височина, недостигана досега на Балканиади. Малко не достигна на Мирела да успее, но тя показа, че вече е напълно готова да атакува медалите на европейското в Берлин след 2 седмици. Да я подкрепят в Стара Загора бяха дошли и нейните родители Краси и Ваня Демиреви, известни атлети от близкото минало. Холандецът Рини ван Лееуин, личен треньор на Мирела, сподели пред "Стандарт", че атлетката се намира в отлична форма и резултатите й го показват.
"203 сантиметра са преодолими. Знам, че мога да ги скоча, а със сигурност и повече е по възможностите ми", коментира след състезанието самата шампионка. Тя призна, че е била малко притеснена от големия брой зрители, дошли на стадиона специално заради нея. "Не ми беше лесно да се съсредоточа, но пък сега съм много позитивно заредена от това състезание", добави Мирела.
Тя получи златния си медал лично от спортния министър Красен Кралев.
"С голямо удоволствие изгледах втория ден от балканиадата. За мен бе голяма чест да наградя и Мирела Демирева за нейната победа с впечатляващите 195 см. Стисках палци да подобри и рекорда на балканиадите, но уви, не успя на 203", коментира след финала Кралев. Той поздрави домакините от община Стара Загора, СКЛА "Берое" и Асоциацията на балканските атлетически федерации за отличната организация.
Две титли за България от състезанията спечели Ина Ефтимова. Спринтьорката триумфира на 100 и 200 м, а помогна и на щафетата ни на 4 х 100 м да спечели бронзовия медал. Титла с личен рекорд от 18,95 м грабна на гюле Радослава Мавродиева. Петото злато бе на възвръщащия старата си форма Митко Ценов (3000 м с препятствия). Другата ни надежда за медал от Евро 2018 Габриела Петрова спечели сребърните медали в тройния и дългия скок, и също показа, че е в отлична форма за Берлин. С много аплодисменти бе посрещната и световната шампионка в тройния скок Александра Начева. Каращата лека настинка атлетка не стартира, но дойде да подкрепя българския тим. Начева и нейния треньор Стойко Цонов бяха наградени от президента на БФЛА Добромир Карамаринов за успеха в Тампере. Двамата получиха последни модели мобилни телефони от партньора на федерацията А1. Пред целия стадион Карамаринов им благодари за силното представяне на световното и европейското, и заяви, че е сигурен, че най-доброто за тепърва предстои. Той благодари и на министър Кралев, че с присъствието си отново показва обичта си съм леката атлетика. След края на състезанията Карамаринов бе поздравен лично от ръководителите на всички отбори за поредното състезание, организирано от него по всички стандарти. Със силните си резултати през годината атлетите ни вече са си осигурили 11 квоти за Евро 2018 в Берлин (7-12 август).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай