16-годишна българка с титла на световното по лека атлетика

16-годишна българка с титла на световното по лека атлетика | StandartNews.com

Александра Начева стана световна шампионка в тройния скок от шампионата на планетата по лека атлетика до 20 години в Тампере.

Нашето 16-годишно момиче отвя конкуренцията с личен рекорд и най-добро постижение в света за годината - 14.18 метра. Това е първа световна титла за България в тази възрастова група от 2006 година насам, когато Тезджан Наимова триумфира на 100 и 200 метра в Пекин.

Начева изпревари с 23 сантиметра втората в класирането - Мирели Сантос от Бразилия. Александра постигна впечатляващия резултат от втория си опит. Третият скок също бе силен - 13.62 метра.

"Това, което направи Александра Начева на световното в Тампере заслужава само възхищение.- коментира Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, първи вице на Европейската атлетика и ръководител на АБАФ.- Тя спечели златото с невероятна психика. Направи го само дни след като остана втора в Европа. Постижението от финала днес съобразно нейната възраст е уникално. Да печелиш медали от всички големи първенства, в които участваш показва само, че тя е изключителна. Нейният треньор Стойко Цонов за пореден път показа, че знае как се прави голям шампион. Поздравления и за Ива Пранджева, която откри Александра за атлетиката".

Начева и Цонов се прибират в България на 16 юли в 20,45 ч с полет от Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай