Златната маска отпътува за Варна

Голямата награда на Международния франкофонски фестивал на ученически трупи от езикови гимназии - Златна маска, спечели трупата на 4-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна с пиесата „Експеримент“.

Златната маска отпътува за Варна | StandartNews.com

Голямата награда на Международния франкофонски фестивал на ученически трупи от езикови гимназии - Златна маска, спечели трупата на 4-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна с пиесата „Експеримент“. Със Сребърна маска бяха отличени учениците от Гимназията за романски езици „Георги С. Раковски“ от Бургас, а с Бронзова маска -  младите актьори от 5-та езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна. Наградата за най-добра актриса заслужи Мария Божинова от Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ в Благоевград за ролята на администраторката в пиесата "Хармония пилот“ от Гуендолин Сублен. За Най-добър актьор бе обявен Виктор Марков от Варненската 5-та езикова гимназия за ролята на рецепциониста от пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон. Наградата „Млади надежди“ бе присъдена на трупата от езиковата гимназия „Ромен Ролан“ - Стара Загора. Наградата на община Стара Загора бе връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова на трупата от град Мактар, Тунис, за пиета „По дяволите“ от Елизе Хофнер.   Френският институт в България удостои със своята награда трупата на Езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ - Ловеч за пиесата „Усмивката“ от Ева Бондон. Наградите бяха раздадени тази вечер на официална церемония в Старозагорсикя куклен театър.
  Общо 9 трупи се състезаваха за отличията на 26-то издание на фестивала на франкофонския театър, който  се проведе от 11 до 14 април в Стара Загора  . Организатори на фестивала са Френският институт в България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез - Стара Загора, с подкрепата на община Стара Загора. За втора година фестивалът се провежда като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10". Десет автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които се играят от участниците. Тук бяха един от създателите на мрежата Ян Новак, както и трима от авторите - Ева Бондон, Гуендолин Сублен и Лоран ван Ветер, които проведоха работни ателиета с участниците във фестивала.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай