Жените-моряци продължават да са екзотика

Eдва два процента от хората с морски професии са жени. Това стана ясно днес във Варна по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия

Жените-моряци продължават да са екзотика | StandartNews.com

Eдва два процента от хората с морски професии са жени. Това съобщи днес във Варна д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" в Истанбул по време на международна конференция, посветена на управлението на различията в морската професия. Форумът се провежда в рамките на проект MENTORESS по програма "Еразъм+", по който си сътрудничат морските академии на Турция, Румъния, Полша и България. В четирите държави, които си партнират по проекта, е направено изследване за наличие на дискриминация срещу жените в морския бизнес, обясни Оздемир. По думите й, цитирани от БТА, резултатите сочели, че дамите имат усещане за дискриминация. В търговското корабоплаване имало разлики и в заплащането на мъже и жени на едни и същи позиции, докато във Военноморските сили този проблем не съществувал.
 Модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии, както и повишаване на техния брой на ръководни позиции в морската индустрия е една от основните цели на проекта, заяви зам.-началникът на Висшето военноморско училище във Варна кап.I ранг проф.Калин Калинов.През последните години вече близо 60 на сто от студентите във ВВМУ били жени. Изненадващо военният флот бил много по-толерантен към назначаването на дами от търговския. 
 Университетите, включени в проекта, щели да разработят съвместни обучителни програми с акцент върху подготовката на младежите за работа в смесени екипи.
Фото - БТА
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай