Йотова: Днес битката е отново за свобода

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства тържественото отбелязване на 145 години от Априлското въстание

Йотова: Днес битката е отново за свобода | StandartNews.com

„Априлската епопея не е само текст от историята, а послание за бъдещето. Преди 145 години борбата беше срещу робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална идентичност, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Клисура на тържественото отбелязване на 145 години от Априлското въстание. „Битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест“, изтъкна Илияна Йотова.

„Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за безценния урок по родолюбие, памет и достойнство“, заяви вицепрезидентът, която наблюдава традиционната възстановка на паметни моменти от Априлската епопея. Илияна Йотова благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната българска история и да растат с изконните български добродетели. „Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който решава бъднините“, изтъкна вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова заяви, че Клисура се превърна в пепелище, но не загина, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода. „Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението“, посочи вицепрезидентът.

„Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим“, уверена е Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай