Язовирите "Върбешки" и "Огоста" са с критични нива

Нивата на яз. „Огоста“ са най-ниските откакто е въведен в експлоатация

Язовирите "Върбешки" и "Огоста" са с критични нива | StandartNews.com

Нивата на водата в язовирите "Огоста" и "Върбешки", които се намират в Северозападна България" са критично ниски. Хората от село Върбешница, жители на град Мездра и риболовци се притесняват, че съоръжението може да е източвано умишлено.

Обемът на язовир "Върбешки" е 2,5 млн. куб.м и се използва изцяло за промишлени нужди. Местни хора разказаха, че от години се грижат за язовира и никога досега не е бил в такова състояние. Те призовават за спешна проверка, която да установи дали е източвана нерегламентирано вода.

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова обясни пред bTV, че преди 2 години е подала становище до Басейнова дирекция-Плевен заради това, че давали водата на фирма за промишлени цели.

Получила е писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и от фирмата могат да правят каквото преценят с водата. Въпреки това е получила уверение, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

От "Напоителни системи" обясниха, че проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци. Относно твърденията, че водата се използва и за напояването на овощна градина, служителите заявиха, че техните задължения са до водомера, а оттам тръбопроводът е собственост на фирмата и не знаят какво се случва с водата.

Кметът на Мездра обясни, че няма опасност жителите на града да бъдат ограничени откъм питейна вода или да бъдат наводнени.

В същото време нивата на яз. „Огоста“ са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай