Връщат мозайките в Епископската базилика

Първите метри реставрирани мозайки вече са върнати в Епископската базилика на Филипопол

Връщат мозайките в Епископската базилика | StandartNews.com

Първите няколко квадратни метра от реставрираните мозайки от втория по-късен слой на Епископската базилика вече са положени на второто ниво на защитната сграда. Реставраторът Елена Кантарева започна работата по мозаечния „килим” с помощта на екипа си, към който се присъединиха и доброволци, пише TrafficNews.

Работата по археологическия обект продължава, продължават и откритията. Миналата седмица при опит да нивелират част от настилката в двора към храма Жени Танкова и колегите й попаднаха на поредната интересна находка. При повдигането на голям мраморен блок с размери 2.15 метра височина, 1.06 метра ширина и с 30 сантиметра дебелина те намериха надпис -  стèла от 3 в.сл.Хр.

Стèлата е най-често надгробна или възпоменателна каменна плоча, върху която са гравирани релефно имена, титли и съобщения за значими събития.

Прочитът на надписа върху новооткритата стèла бе направен от младия български епиграф Николай Шаранков, който за минути успява да преведе пълния текст, допълва TrafficNews.

Стелата идва и като потвърждение на хипотезата, че Епископската базилика на Филипопол е издигната върху храм, посветен на култа към императора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай