Враца ще стане зелен и туристически град

В града се проведе форум на тема "Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване - ефективни политики за развитие на община Враца"

Враца ще стане зелен и туристически град | StandartNews.com

Форум на тема "Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване - ефективни политики за развитие на община Враца" организираха областната администрация във Враца съвместо с МРРБ и община Враца. Във форума участва и министър Петя Аврамова.

„Инвестициите във ВиК сектора са ключов елемент от политиките за развитие на регион Враца. Предстои да бъдат инвестирани 1,9 милиарда лева във ВиК-инфраструктурата в България, като от тях 50 милиона лева ще бъдат вложени в реализацията на ВиК проекти в общините Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра.
"Поздравявам екипа на Община Враца за подписаното споразумение за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на село Челопек. По този начин общинското ръководство поставя като приоритет водоснабдяването и на малките населени места", каза при откриването на форума министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова. Тя  посочи, че до този момент в област Враца са инвестирани средства в размер на 6,3 милиона лева, предоставени от Републиканския бюджет и МРРБ.

„Благодарение на усилията на областния управител Малина Николова, реконструкцията на пътя Враца-Пещера-„Леденика“ бе включена в приоритетните 15 обекта на ОП „Региони в растеж“. МРРБ взе решение да финансира и прединвестиционно проучване на водоснабдителната система в местността Леденика. Това е следващата стъпка, с която ще завършим цялостната инфраструктурата във Врачанския Балкан и по този начин ще бъде развит сектор „Туризъм“, а Враца ще стане зелен и туристически град“, допълни още министърът.

В рамките на форума Мария Попова, изпълняващ функциите на кмет подчерта, че още на 2 август между Община Враца и
„Би енд Джей Груп“ ЕООД е сключен договор за „Изготвяне на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на Туристически комплекс „Леденика“ и вече има решение за водоснабдяване на красивия Туристически комплекс Леденика!", допълни още Попова.

Мария Попова благодари на министър Петя Аврамова за подкрепата за проекта, за издаването на разрешително за довеждащия водопровод от Среченска бара, както и за съдействието в корекциите на материалите, с които днес се изграждат пешеходната зона и централният площад на Враца.

„Последните четири години община Враца с подкрепата на Правителството, реализира мащабни проекти. Общинският екип работи за интегрирано развитие и следва логиката на всеки следващ проект, съобразно предходния. Само с такива политики за комплексно решаване на проблемите, използване наличния потенциал и съществуващи ресурси можем да развиваме географския, а вече и социално-икономическия, център на Северозападна България.“, каза в края на форума изпълняващият функциите на кмет на Община Враца Мария Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай