Велико Търново празнува днес

Зелената арка с надпис „Честит празник" на главната улица на Велико Търново посреща днес всички жители и гости на старопрестолния град.

Велико Търново празнува днес | StandartNews.com

Зелената арка с надпис „Честит празник" на главната улица на Велико Търново посреща днес всички жители и гости на старопрестолния град. 
 В църквата „Св. 40 мъченици" тази сутрин бе отслужена празнична света литургия от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове". Пред саркофага на един емблематичните владетели от Първата българска държава - цар Калоян, бяха поднесени венци и цветя. Над смълчаното множество прозвуча текст от Асеневата колона.
 След това празничното шествие с портретите на благодетелите на града премина по улиците на града до сградата на общината. С празнично слово към своите съграждани се обърна кметът на Велико Търново Даниел Панов. Благослов за здраве и успехи към жителите на града отправи Великотърновския митрополит Григорий
Малко по-късно на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет в музикално-драматичния театър „К. Кисимов” бяха обявени тазгодишните кавалери на званието „Почетен гражданин“ и на носителите на наградата „Велико Търново“.
 В празничния концерт "Велико Търново празнува”  поздрав към великотърновци отправииха попзвездата Любо Киров и популярният дует Севдалина и Валентин Спасови.
  Всички исторически обекти - архитектурния резерват
 „Царевец“, църква-музей „Св. 40 мъченици“, музей „Възраждане и Учредително събрание“ в празничния ден са със свободен вход за посещения.  За гостите на града е организиран и безплатен тур до трите емблематични  църкви в града -  „Св. Димитър“ в Асенова махала, „Св. 40 мъченици“, „Св. Апостоли Петър и Павел“ в „Царевец“.
Стрийт парад и „Диско парти на 80’s“ са проявите за младите хора в града и общината. 
 Финалът на празничния ден в старата столица е довечера на площад „Цар Асен І“ с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични фойерверки.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай