Възкресяват антична Августа Траяна

Възкресяват антична Августа Траяна | StandartNews.com

Стара Загора. До края на лятото „преблестящия град на траянците”, както са наричали древна Августа Траяна, ще възкръсне за нов живот. Проектът за превръщането на античното наследство на Стара Загора в туристическа атракция стартира официално във вторник. Първият античен камък на главната римска улица „Декуманус максимус” положи старозагорският градоначалник Живко Тодоров.

„Искаме да създадем усещането за натрупването на културните пластове, за продължението на живота във времето”, каза авторът на проекта арх. Бисер Хантов. Той предвижда оформянето на единен археологически комплекс на античния град и създаването на атрактивна експозиционна зона на открито. В естествената среда на античния градски площад ще е провеждат празненства, спектакли, възстановки на събития от древността. В рамките на проекта, който е за над 4,3 млн. лв и се финансира от европрограмата за регионално развитие, ще бъдат обучени и назначени на работа и петима аниматори. Те ще обслужват посетителите на музейния комплекс и туристическия инфоцентър.

Изпълнителите от консорциума „Августа Траяна” обещаха да наситят обекта с достатъчно работна ръка и да завършат обекта месец преди крайния срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай