Неделя,

Училище на 115 г. се хваща на световното БГ хоро

От: Администратор -
A
A
A

На 11 май, когато Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий, Министерство на образованието и науката организира инициативата „Розите на България". Тя е насочена към българските общности зад граница и организации с български неделни училища в чужбина. Идеята е в различни краища по света да се изиграе едно и също хоро, но на него да се хванем и в България. Така на празника на светите братя на много места у нас ще се извият хора. Хороводни кръгове ще изпълнят и двора на най-старото училище в Перник, носещо името на св. Иван Рилски.

------
Участието в инициативата "Розите на България" е само едно от събитията, с които това училище ще отбележи своята годишнина. На входа на школото вече има подготвено голямо пано, изобразяващо дърво с много разперени клони. Върху това дърво със снимки и пояснения ще бъдат отбелязани 115 събития, посветени на годишнината.

Отбелязването й ще бъде през октомври, когато е най-големият църковен празник в памет на светията и пръв български будител - патрон на училището. "С 10 автобуса, както вече сме го правили, ще отидем на поклонение в Рилския манастир. Игуменът Дядо Евлогий ще оглави подобаващото богослужение, а после ще го очакваме на нашия празник в Перник", разказва директорът на училището Бойко Свиленов. Той ръководи учебното заведение вече 22 години. Близо 4 000 са учениците, преминали за това време през него и за тях той с неизменна любов казва "моите деца". Преди години, пък и сега, учениците имаха респект от директора и предпочитаха да не се срещат с него, но възпитаниците на това училище

тичат през улицата, за да поздравят своя директор

и да се ръкуват с него, независимо дали е учебно време или ваканция. "Да превърнем училището в място за добра основа за бъдещото развитие на всяко дете - това е приоритетът ми като директор", казва Бойко Свиленов. Който н го познава може и да си помисли, че това е куха фраза, но тук това изобщо не е така. В това училище от години се работи по уникална програма "Моята България". Децата получават много познания за родината, за славната ѝ история и докато пораснат научават за "отличен" урока защо трябва да се гордеем, че сме българи. Вече години наред в това училище има поредица от събития за отбелязване на датата на обесването на Васил Левски, а в самия ден учениците в униформи застават на караул до портрета на Апостола и дават клетва пред револвер кама и Евангелие.

Подобаващо се отбелязва всяка година и националният празник 3 март. Обикновено има състезание на тема "С България в сърцето". И тази година петокласниците спазиха тази традиция. В първия тур те мериха сили в познанията за историята на своя роден град и своето училище, създадено през 1903 г. от Мини Перник. Втория тур беше свързан с паметници, посветени на Освобождението като първо трябваше да бъдат подредени като картинен пъзел, а след това и да се разкаже за тях. Последният тур беше за изява на талантите.

Жури класира паралелките, но победители бяха всички

Така в ежегодния календар на събитията в това училище подобаващо се отбелязва Деня на Ботев на 2 юни. С церемония и много награди се изпращат седмокласниците., които се пръскат по други училища. Дълъг е списъкът на децата, заслужили отличия заради отличен успех, високи резултати на външното оценяване, призови места на състезания , олимпиади, турнири.

В края на учебната година всички първокласници, усвоили вече и буквите, е краснописа, са направили свой специален лист, посветен на св. Иван Рилски. Учениците от пети, шести, и седми клас преписват житието на светията, но техните листи има и "приписки". По стародавната традиция, оставена от някогашните духовници, в полето на преписаното житие децата разказват за важните събития в живота на своето училище. Водени от своите учителки те са и в местната библиотека, и в регионалния исторически музей, и по екскурзии. Всеки клас и всеки клуб по програмата "Твоят час" имат свой план за годишнината на училището.

Едно от тези събития е и откритата изложба за Деня на Европа, като първото табло е за българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата е своеобразна "алея" и е разположена в Центъра за дигитално обучение в школото. Подобна технология на образователния процес се прилага само в още едно столично училище.

През 2017 г. е изграден един от най-впечатляващите технологични проекти в българско училище. Мултифункционален иновативен център дава възможност учебният процес да се осъществява на дигитален носител - лесно достъпен и споделим с учители, ученици, родители и институции. Приложението на mozaBook Classroom позволява преподавателите да ползват огромен учебен ресурс с над 1000 3D модела, десетки интерактивни функционалности, образователни видеа и стотици работни тетрадки. Уроците се записват и се предлагат като добра практика на всеки, който ги поиска, обяснява директорът Бойко Свиленов и пуска видео да покаже как децата достигат до сърцето на някоя планета или разглобяват на части виртуални модели. Училището е сред най-ентусиазираните и активни в дигитализацията на обучението и вече има присъден статут на иновативно.

Домакинства вече четири години подред на национални конференции за внедряването на IT технологии в учебния процес. Миналата година темата беше за дигиталната учебна среда като ново измерение в образователния процес, но за петата конференция ще бъде с повече практико-приложна насоченост, уточнява Свиленов. Най-големият подарък, който училището си готви за своята 115-годишнина е въвеждането на напълно електронно образование. Проектът е спечелен и предстои в близките дни да се подпише договор. От есента учениците ще оставят учебниците в къщи, а в училище ще ползват електронни носители в обучението. Това е най-добрата възможност да учат с разбиране, а не да зубрят казва Свиленов. И продължава разказа си как модерните технологии са в унисон с патриотичното възпитание и утвърждаването на християнските ценности в живота на децата. Миналата година те изписаха с телата си България в двора на училището, сега с красивите си униформи ще извият хора като „Розите на България".

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички