Църногорски събор възражда традициите

Три дни веселие на ливадите при манастира "Свети Безсребреници Козма и Дамян" над село Гигинци

Църногорски събор възражда традициите | StandartNews.com

В културния календар на страната и различните райони през лятото има много събития, свързани с местните традиции, обичаи и фолклор. Празници, фестивали, събори възраждат българския дух и любов към родното. За първи път в средата на юли тази година ще ще има такова събитие и в сърцето на Граово - историко-географска и етнографска област с два центъра - градовете Перник и Брезник.

Първото издание на Църногорския събор при манастира "Свети Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 13 до 15 юли. Събитието има благословението на негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Програмата на събора е целодневна.
Именити фолклорни изпълнители и любителски състави от района и страната ще имат своите изяви на сцената на събора без това да е конкурс. Идеята е съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са се случвали в миналото.

Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл "Българе" с голям концерт на 14 юли - събота вечер, квартет "Славей", който ще участва с църковни песнопения и по време на богослуженията в манастирския храм в събота, когато обеден концерт ще има и ансамбъл "Родопа". Оркестър "Канарите" ще весели посетителите с изпълненията си в неделя на обяд - 15 юли.

Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар, където свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове ще имат майстори на художествени занаяти. Животновъди ще участват в изложение на местни породи животни.

Специална църковна програма ще предложи и светата обител, приела домакинството на събитието.

Гостите на манастира ще могат да се упражнят в биенето на манастирските камбани

а ателие „Да славим Господа" ще предложи усвояването на сръчности, свързани с Църквата. Художници-приложници ще помогнат на всеки желаещ да си направи собственоръчно спомен от събора и манастира.
Началото е още в петък вечер - 13 юли, когато съборът ще бъде открит с молебен за здраве и благоденствие и водосвет, а след това в големия концерт „Гласовете на Граово" ще участват обичаните граовски певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски и по-младите - София Илиева, Ива Давидова, Румяна Попова.
Преди това, от 16 часа, ще се състои колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и на поклонническия туризъм в област Перник" с участието на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на Николина Ангелкова – министър на туризма. Събитието е част от програмата на събора – инициатива, която е по идея на областния управител на Перник Ирена Соколова - председател на Инициативния комитет за събора. Целта е да се представят в национален формат съкровищата на Граово. Модератор на форума ще бъде главният редактор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова.

Официалното откриване ще стане точно в 12 часа в събота, когато земеделският министър Румен Порожанов и Соколова ще приветстват участниците и гостите. Очаква се да прозвучат и пастирски слова от името на Светейшия български патриарх Неофит. Музикалният поздрав за официалното откриване ще бъде от солистката на ансамбъл "Филип Кутев" Сорина Богомилова, която е един от инициаторите за това събитие. С нея на сцената ще се качат и танцьорите от нейното родно село Дивотино, известни с майсторското си хоро.

В съботната вечер изява ще имат изпълнителите на автентични и авторски граовски песни Радка Алексова, Димитър Лукарски, Валерия Момчилова, Ана-Мария и сестрите близначки Ева и Ива Валентинови, чиито корени са от близкото село Ноевци. В неделя на обяд ще бъде изявата на ансамбъла с оркестър "Граовска младост" към Двореца на културата в Перник. Дълъг е списъкът и на утвърдени изпълнители на традиционен фолклор от читалищата в Пернишко, а и от страната. Съставите и индивидуалните изпълнители, заявили участие, са повече от 40 с близо 600 изпълнители.

Самодейци от читалището в град Земен ще пресъздадат възрожденско село от Граовския край и

ще покажат как се месят погачи и баници и как се пекат на подница

Ще демонстрират и стария начин за правене на мътеница чрез „биене" на млякото в бучка, бутило, бутелькя, каквито имена в Граово има дървеният цилиндричен съд, в който се прави това.

Баби ще покажат как се „чепка" вълна, как се преде и как се плете.

Земенчани ще демонстрират и традиционни народни занаяти, с които се изработват маски и ликове за обичая „Сурва", сурвакарски костюми, плетива на една кука, с две игли и с пет игли, както се правят вълнените чорапи.
Във възрожденското граовско село ще има и старовремска сватба. Групите за традиционен фолклор от земенското село Пещера и от самоковското Алино

ще покажат обичаите женене за беневреци, забраждане на невеста, китене на бошча

игра с даровете, шарене на хорото.

Щанд ще има майсторът от Перник Камен Евтимов, който ще демонстрира на място средновековна техника за плетене на ризници и ще разказва за българското военно дело през средновековието, оръжията и тактиките от онова време. Той ще покаже и как е изглеждал средновековният войник, въоръжен с меч, брадва, ризница, бранници за ръцете, щит. Предлага се и снимка за спомен със старинните оръжия и облекла.
За публиката на събора със съдействието на организацията „Фото България" ще има конкурс за най-харесвана мъжка, женска и детска снимка в народни носии.

Свои щандове на събора ще имат и представители на Национално сдружение „Хайдути", както и Пътуващо читалище" на Ивайло Шопски.

Входът за събитието, на което ще бъдат представени фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово, е свободен.

След откриването

ще бъдат раздадени 500 литра курбан

от Обединени български животновъди и Църногорския манастир, край който е ставал голям панаир още в началото на 18-ти век.

Зад инициативата застанаха местното сдружение на работодателите КРИБ-Перник, областната администрация, бизнесмени, специалисти, общественици, фолклорни изпълнители. Съборът получи подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Българска православна църква, Общините Брезник, Трън, Перник, Земен, Радомир и Ковачевци.

Цялостната организация е възложена на фондация „Георги Енчев".

Генерални спонсори на първото издание на събора са компанията "Асарел-Инвестмънт", Общинска застрахователна компания, организацията "Обединени български животновъди".

Организаторите са се погрижили да осигурят паркинг за 5 000 автомобила. Да мястото на събитието ще има и допълнителен обществен транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай