Трудно избраха шеф на общинския съвет в Ямбол

След четирикратно гласуване за председател беше избран софтуерният инженер Антон Шиков

Трудно избраха шеф на общинския съвет в Ямбол | StandartNews.com

Новият кмет на община Ямбол Валентин Ревански положи клетва, а на първото заседание на новоизбрания Общински съвет бе постигнат труден компромис за избора на негов председател.

Новият кмет на община Ямбол Валентин Ревански положи клетва заедно с избраните 37 общински съветници на първото заседание на Общинския съвет, предаде БТА. В Съвета влизат 13 съветници от партията "Пряка демокрация", по девет от "БСП за България" и от ГЕРБ, трима от "Българска нова демокрация", по един от "Атака", Местната коалиция СДС и ЗНС, и от ЗС "Александър Стамболийски".

В първото си обръщение след встъпването в длъжност Валентин Ревански обяви, че учредява дарителски фонд за благоустрояване на Ямбол и че той и екипът му първи ще дарят средства.

След четирикратно гласуване с два балотажа за председател на Общинския съвет беше избран софтуерният инженер Антон Шиков. Шиков е от „Пряка демокрация“, от която е и кметът Ревански.

Предложенията за председател бяха три – Антон Шиков, Катя Георгиева на „БСП за България“ и Татяна Петкова на ГЕРБ, което създаде и почти патовата ситуация, в която се вкараха общинските съветници, защото за избор на председател бяха необходими 19 гласа, отбелязва местният вестник „Делник“.

При първия избор за Антон Шиков бяха гласували 14 съветници, за Катя Георгиева и за Татяна Петкова по 9 съветници и имаше 5 невалидни бюлетини. Според правилата на балотаж отиват първите двама с най-висок резултат, но вторият и третият бяха с равни гласове и затова и тримата отидоха на балотаж. При второто гласуване Антон Шиков получи 15 гласа, Катя Георгиева – 10, а Татяна Петкова – 8, имаше и 4 недействителни гласа.

Това наложи цялата процедура по избора да се повтори, като се започне с нови номинации. Трите партии отново издигнаха същите кандидати. При третото гласуване Антон Шиков получи пак 14 гласа, Катя Георгиева – 10, а Татяна Петкова – 12, имаше и една невалидна бюлетина. Това определи на втория балотаж да отидат Антон Шиков и Татяна Петкова.

При четвъртото гласуване за Антон Шиков гласуваха 22 съветници, за Татяна Петкова – 11, невалидните бюлетини бяха 4.

По този начин едва на четвъртото гласуване беше избран председател на Съвета.

Антон Шиков благодари за доверието и заяви: „За мен ще бъде изключителна отговорност и голяма чест да изпълнявам ролята на председател на този пъстър Общински съвет“. Според него е съвсем логично Катя Георгиева и Татяна Петкова да заемат зам.- председателските места. Той пожела здраве, успешен мандат на колегите си и всеки ден да работят така, все едно изборите са идната неделя и закри сесията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай