Театрален фестивал "Тара-ра-бумбия" в Благоевград

„Портретът на Дориан Грей“ и „Дневник на скръбта“ във втората вечер на „Тара-ра-бумбия“

Театрален фестивал "Тара-ра-бумбия" в Благоевград | StandartNews.com

„Портретът на Дориан Грей“ и „Дневник на скръбта“ представят във втората вечер на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. На Голямата сцена в ДТ „Никола Вапцаров“ от 19.00 часа ще се играе нашумялото и силно предпочитаното представление по Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“. Адаптацията е на  Мерлин Холанд и Джон О‘Конър, а  режисьор е Стайко Мурджев. От 21.30 часа на Камерната сцена ще се играе постановката „Дневник на скръбта“ по Ролан Барт с режисьор Стефан Прохоров.

„Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма, като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Спектакъл - амалгама между театър и литература, съчетаващ епохата на Оскар Уайлд и космополитното живеене тук и сега, търсещ съвременния ключ към едно от най-великите произведения на литературната класика.

„Дневник на скръбта“ е експериментална постановка по излезлия посмъртно и недовършен текст на Ролан Барт.  Това е пърформанс, който стъпва върху този личен и посмъртно публикуван текст, за да изследва възможността ни да бъдем съпричастни към най-дълбоките чувства на другите. Способни ли сме да споделяме, способни ли сме да съчувстваме, как скърбим.

Режисьорът Стефан Прохоров споделя,  че  когато за пръв път се срещнал с текста, изпитал недоверие към него. Като че имало нещо твърде красиво, изпипано и литературно в начина, по който световноизвестният мислител описвал загубата.

В неделния ден „Тара-ра-бумбия“ ще представи „Да бъдеш или не Ромео и Жулиета“ от 17.00 часа и „Малкият Пучи“ от 20.00 часа. И двата спектакъла ще се играят на Голямата сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“- Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай