Световноизвестни творци възраждат благоевградската опера

Тенорът Бойко Цветанов и диригентът Христо Христов се заемат с нелеката задача да възродят благоевградската опера и да я изведат до нивото на световните оперни сцени

Световноизвестни творци възраждат благоевградската опера | StandartNews.com

Световноизвестният оперен тенор Бойко Цветанов и именитият диригент Христо Христов се заемат с нелеката задача да възродят благоевградската опера и да я изведат до нивото на световните оперни сцени. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности  Христина Шопова, представи днес новия ръководен екип и благодари на двамата музиканти, приели предизвикателството да дадат нов живот и нова посока на развитие на културния институт. Тя  подчерта, че мисията за бъдеще е Камерна опера да бъде превърната в Оперен театър.
„Хубавите новини за Благоевград продължават, за Камерна опера – Благоевград вече има нови хоризонти", подчерта Христина Шопова.
Тя благодари на досегашния директор Мила Йорданова, която остава в ръководния екип на Камерната опера. За кратко време тя  успя да стабилизира операта и завърши творческия сезон успешно.

От своя страна Бойко Цветанов и Христо Христов благодариха за гласуваното им доверие на община Благоевград. Те увериха, че имат амбициозна програма за развитието на културния институт.
„Искаме да превърнем този институт в нещо стойностно и качествено. Всички знаем, че за оперното изкуство са необходими много средства. Не можем и без публика, затова ще работим изключително много да привлечем зрители, особено млади хора”, разкри Бойко Цветанов.

Втората цел е намиране на финансови ресурси чрез спонсорство или участие в проекти, за да се превърне Благоевград в музикален център на оперното изкуство. Част от стратегията на ръководството е да създаде музикална академия за привличане на млади таланти, които ще могат да специализират и да се изявяват на благоевградска сцена.
 
Сред амбициите на ръководството е на 1 октомври тази година, когато е Международният ден на музиката, Благоевград да събере утвърдени имена от българското оперно изкуство.
 
„Голямата мечта е следващата година да има летен фестивал на открито в парк „Македония”, а на него да представим най-добрите български певци и известни гости от чужбина, сподели още Христина Шопова. Тя подчерта, че има проект на стойност 2 350 000 лева за основен ремонт на сградата на читалището и на операта. Предвижда се работата да започне в края на август, за да може зимата да имаме добре отоплена и комфортна зала за новия репертоар, който екипът на операта ще подготви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай