Студенти от Одрин с мартенички за „Добре дошли!“ в Разград

Младежите от Турция бяха посрещнати с мартенички

Студенти от Одрин с мартенички за „Добре дошли!“ в Разград | StandartNews.com

25 студнти от Тракийския университет в Одрин са на посещение в Разград, за да се запознаят с връстници от България и с културните традиции на съседната страна. Визитата  на младите хора у нас е по покана на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, в рамките на Програмата за двустранно сътрудничество, която  разградският губернатор подписа през есента на 2017 година  с валията на Одрин Гюнай Йоздемир.

Младежите от Турция бяха посрещнати с мартенички. Доброволци от  неправителствената организация „Младежки форум 2001“ и етнографи от местния музей показаха на гостите как се изработват символите на  пролетта у нас и какви са традициите, свързани с празника на Баба Марта в България.

Диригент и циглуарка представиха пред студентите авторския си проек „Разград- музика и кадър“. В него творческият ръководител на разградската филхармония  маестро Красен Иванов и съпругата му Мила Иванова показват най-важните  моменти от историята и съвремието в лудогорския център.

Посещението на студентите от Одрин ще  продължи една седмица. Идеята млади хора от Турция да пътуват в съседни балкански държави, за да опознават живота там, не е нова за възпитаниците на Тракийския университет. Студентски групи  от висшето училище вече са  посещавали Македония и Косово в рамките на проект за запознаване с младежките дейности в съседни държави, обясниха експертите  от Министерството на младежта и спорта в Турция  Шюкрю Йълмаз и Бусе Дерменджи, които придружават студентите  по време на визитата им в Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай