Стартират Чудомировите празници в Казанлък

Тази година празниците преминават под мотото: “Никой не е по-силен от слабостите си“ и включват както традиционни и утвърдени вече прояви, конкурси, изложби и фестивали, така и съвсем нови инициативи, които ще популяризират творчеството на Чудомир

Стартират Чудомировите празници в Казанлък | StandartNews.com

В Казанлък днес стартират традиционните Чудомирови празници. Поредното 26-то издание на дните, посветени на големия хумористи и художник, ще продължи до 1-ви април и включва общо 29 събития. Тази година празниците преминават под мотото: “Никой не е по-силен от слабостите си“ и включват както традиционни и утвърдени вече прояви, конкурси, изложби и фестивали, така и съвсем нови инициативи, които ще популяризират творчеството на Чудомир.
 За пръв път в рамките на празниците ще се проведе национален фолклорен конкурс за хумористична песен и танц "Златен трЪндафил", посочи един новите акценти Добрина Матова, директор на литерно-художствения музей "Чудомир“ в Казанлък. Научна конференция пък ще събере водещи български литературоведи и изкуствоведи, а на национална кръгла маса специалисти ще обсъждат проблемите на българския фолклор.
 Чудомировите празници ще бъдат открити с музикален концерт за цигулка и пиано на проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова. На концерта за първи път казанлъчани и посетителите на празниците ще чуят изпълнения от цигулката на съпругата на Чудомир - Мара Чорбаджийска. Казанлъшкият лютиер Андриян Андреев възстанови цигулката на Чудомировата съпруга специално за празниците тази година.
   В първия ден на празниците ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ на в. „Стършел“. Тази година носителят й е младият автор от София Деян Копчев, който ще получи плакет с изображението на Чудомир. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай