Стари, но лъскави коли събраха погледите на стотици зрители

Стари, но лъскави коли събраха погледите на стотици зрители | StandartNews.com

Благоевград. Стотици благоевградчани се събраха в парк „Бачиново" над града, за да станат свидетели на етап от Националния ретро парад.

Над 40 стари, но отлично поддържани автомобила зарадваха любителите на колите от втората половина на миналия век. Повечето бяха на възраст над 30-40 години, но не бяха загубили своя блясък.

„Полагаме сериозни усилия, за да изглеждат перфектно нашите возила. Повече се грижим за тях, отколкото за съпругите си", коментираха с усмивка собствениците на старите МПС –та. Феновете на автомобилите се радваха на различни марки коли - беемве, мерцедес, фиат, буик, линкълн, порше. Компания на машините с четири колела им правеха няколко „братовчеди" на две гуми – мотори от 40-те и 50-те години на миналия век. Един от мотоциклетите бе въоръжен с бутафорна картечница, копие на оръжието от Втората световна война. Единадесетото издание на събора имаше и конкурсен характер. Жури от експерти определи победителя, като основният критерий бе „Най-автентичен автомобил". Собственикът на „Фиат" от 1965 година Орлин Тимов, който е бизнесмен от Благоевград, получи Купата на кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Тази неделя ще се състои „Планинско рали 2014" на пътя за благоевградското село Делвино. Дължината на трасето е 4 км, а денивелацията е 20 %. Административната проверка и техническият преглед на автомобилите се проведоха на площад „Македония" в събота. По-късно на състезателното трасе започна тренировка в три манша. Официалният старт в надпреварата ще бъде в неделя в 10:00 часа. Състезанието е първи кръг от Националния планински шампионат. Стартът е в благоевградския квартал „Еленово" , а финалът е в село Делвино. Очакват се участници от страната, Гърция и Македония. Автомобилите са 44, а единствената жена пилот в състезанието е Диана Стоянова от Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай