Стъпката на Крали Марко води македонци и гърци в наше село

Стъпката на Крали Марко води македонци и гърци в наше село | StandartNews.com

Благоевград. Все повече македонци и гърци бият път в планина Беласица, за да видят с очите си стъпката на юнака Крали Марко. Преди няколко години бе открито древно тракийско светилище до петричкото погранично село Габрене. Македония е на един хвърлея от селището, наблизо е и Гърция.

Затова и комшиите са сред най-честите посетители на античната находка. Тя е от 1-4 век след Христа, на мястото е имало и селище, а жертвеникът представлява кръгла масивна скала. Върху нея са изсечени стъпала, има и огромна човешка стъпка, както и стъпка на кон. Тракийският жертвеник е свързан с легендата за Крали Марко, който стъпил с единия си крак тук, в Беласица, а с другия - в отсрещната планина Огражден. Екипът от специалисти работи дълго време в района по проект „Европейски приказки и легенди".

В местността „Калта" попадна на древното светилище. Новината бързо се разнесе и от другата страна на граничната бразда – в Македония, а също така и в Гърция. Десетки жители на македонската община Ново село бият път до историческата находка. „Македонците не могат да се начудят на големината на стъпката на Крали Марко. Вярваме, че скоро насам ще дойдат и много гости от други държави. Селото ни се прочу с тази находка", казват местните хора. Професор Васил Марков от Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград и колегите му са намерили и доста фрагменти от антични керамични предмети. Откритието се намира само на 300-400 метра от границата ни с Македония. „Няма как находка като тракийски жертвеник да не е ценна. Тя е отпреди минимум 1700 години", уточни проф. Марков. Намира се само на 100-200 метра от последните къщи в селището. Жителите му почистиха целия район. „Дано получим и малко финансова помощ от общината или държавата, за да облагородим местността. Вярвам, че ще има интерес на туристи към тази историческа находка", надяват се те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай