Спасиха бедстваща птица от защитен вид

Незабавната проверка на специалистите от РИОСВ - Бургас е установила, че става дума за млад женски екземпляр oт вида тръноопашата потапница

Спасиха бедстваща птица от защитен вид | StandartNews.com


  Бедстваща птица от рядък, защитен от закона вид бе спасена в Бургас. Сигналът за птица в бeзпoмoщнo cъcтoяниe в комплекс „Лазур“ е бил получен в бургаската РИОСВ. Незабавната проверка на специалистите е установила, че става дума за млад женски екземпляр oт вида Тръноопашата потапница, която не може да лети. Птицата е изпратена за лечение и възстановяване в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. 
 "След като прегледахме тръноопашата потапница не установихме някакви наранявания и я освобдихме, каза д-р Христина Клисурова от центъра. Според нея птицата просто е попаднала далеко от водоем, а този вид птици трудно ходели по земята, заради приспоспособените за плуване крака.
 Тръноопашатата потапница е рядък, защитен от Закона за биологичното разнообразие вид. В България се среща през зимата, ,главно по морското крайбрежие, като най-голямото зимовище на птиците у нас е бургаското езеро Вая.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай