Сом мутант изплаши рибари в язовир

Чудовището може да е било 200-килограмово

Сом мутант изплаши рибари в язовир | StandartNews.com

Гигантска паст се ударила в дъното на лодката

Сом-мутант нападна рибари в язовир „Розов кладенец” край Гълъбово. За уникалната случка алармира въдичарят Кирил Алексиев, който опитал да хване звяра на кльонк.

„Миналия уикенд бях на риба на тоя водоем, за който от години се знае, че въди сомове-чудовища. Привечер в събота с моя приятел опитахме да ги раздвижим с кльонк и екшънът не закъсня.

Петнайсетина минути по-късно, още бяхме навътре в язовира, тъмната вода се раздвижи и гигантска паст се удари в дъното на лодката. Секунди по-късно сомът се завъртя около надуваемата лодка и се опита да се прехвърли отгоре. Щяхме да се на*каме”, призна патиланецът от Хасково.

Според Кирил чудовището може да е било 200-килограмово, защото по дължина е превъзхождало двуместната му лодка.

„Такива животни никога не съм виждал. Колегите ми са наплашени като мен и едва ли ще посмеят да влизат с акваланг в язовира”, признал Христо Георгиев, който се занимава с леководолазен спорт от десетилетие. Водолазите споделят, че забелязали огромни риби, чиито очи светели в неестествена светлина и създавали усещане за филм на ужасите. На дъното имало поне 30 такива риби, които се помръдвали едва-едва, твърдят гмуркачите.

Сомът (Silurus glanis) е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина достигa до 5 м, а на тегло - до 300 кг. Официалният рекорд е 134,97 кг - на сом, уловен в река По, Италия през 2010-а. Сомът няма зъби и може да се укроти, ако се хване за горната челюст. Отгоре тялото му е тъмно, а страните и коремът са на петна.

През зимата ляга на дъното и изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и ловува до ноември, като активността му е най-голяма на дълбоко заради по-топлата вода. В средата на лятото може да напада плячката си и по повърхността на водоемите.

 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай