"София филм фест на брега" акостира в Бургас

"София филм фест на брега" - така се нарича морското продължение на софийския кинофестивал, което започва днес и ще продължи до 22 март

"София филм фест на брега" акостира в Бургас | StandartNews.com


   "София филм фест на брега" - така се нарича морското продължение на софийския кинофестивал. Той започва днес и ще продължи до 22 март. Прожекциите са  в общинското кино "АБ" в сградата на драматичния театър "Адриана Будевска". Общо 18 филма ще видят зрителите в морския град от официалната програма на "София филм фест". Специално жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще определи победителя и носител на голямата награда на община Бургас "Сребриста чайка". 
 Успоредно с това зрителите ще гласуват след всеки филм по шестобалната система, а на лентата с най-висока оценка ще бъде присъдена наградата на публиката "Сребриста чайка". За втора година младежко жури ще оценява късометражните филми от програмата "Джеймисън". Фаворитът ще получи наградата на областния управител - грамота и златен плакет. Още един от късометражните филми ще бъде отличен с наградата  на Зонта Клуб- Бургас.
  Освен българските късометражни филми от конкурсната програма "Джеймисън", в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 6 български филма - "Живи комини", "Прасето", "Ирина", "Áга", "Миниатюра за пиано". Прожекцията на "Трампа" (1978) -  е посветена на талантливата бургаска поетеса, кояято напусна този свят само на 17 г..
  За първи път "София филм фест на брега" организира и киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. Уоркшопът ще се проведе в 3 етапа и ще предостави възможност на участниците да пресъздадат своя интерпретация на епизоди от филма "Ирина" на самата Надежда Косева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай