Северни птици превзеха езерото Сребърна

Големи ята диви птици тази година зимуват в биосферния резерват

Северни птици превзеха езерото Сребърна | StandartNews.com

Големи ята диви птици, които традиционно обитават северната част на Европа, зимуват тази година в биосферния резерват Сребърна.

Преброяването на водолюбивите птици, извършено през миналата седмица от екипи на РИОСВ в Русе, е установило струпване на   белочели и сиви гъски. Най-многобройните ята са отчетени от видовете лиски /водни кокошки/, голям корморан и ням лебед. Наблюдавани са също многобройни ята зеленоглави патици, сиви патици, каспийски чайки, патици-клопач и други.

Пъстрите ята от диви птици са избрали да  зимуват край българския участък на река Дунав заради мекото време и наличието на храна в поречието около езерото на пеликаните, обясняват орнитолозите.

В момента езерото „Сребърна" е покрито с тънък лед, който през деня се топи и многото размразени участъци по водното огледало позволяват на пернатите лесно да намират храна. Нивото на водния стълб при южния шлюз е 230 сантиметра и условията за живот на северните птици са добри.

Къдроглавите пеликани, които традиционно  живеят в резервата Сребърна, още не са пристигнали. Очаква се първите екземпляри от защитения вид да се върнат в колонията в края на зимата. Природозащитниците са  регистрирали отделни екзепляри, но масовото  гнездене още не е започнало.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай