Селските къщи станаха хит през пандемията

2020 г. ще завърши с около 20% ръст в продажбите на селски имоти

Селските къщи станаха хит през пандемията | StandartNews.com

2020 г. ще завърши с около 20% ръст в продажбите на селски имоти, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на закупените къщи е 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20 000 - 25 000 евро. Това не отразява нарастване на цените, а показва тенденцията за закупуването на по-скъпи имоти, готови за обитаване и със съответни удобства.

„Ако може да се търси положителен ефект от епидемията от коронавирус, то той определено би бил оживлението на пазара на селски къщи, което тя предизвика", твърдят от водещата агенция за имоти.

Търсенето нарасна още след облекчението на мерките при първата вълна на епидемията през пролетта и продължава и в момента. С оглед на настоящото затягане на мерките, закупилите такива имоти се оказаха много далновидни и в момента се радват на собствен дом извън големите градове, на по-безопасно място и със собствено пространство на открито.

Така селските къщи се превърнаха в хита на 2020 г. Можем да припомним, че търсенето им беше движено основно от британски купувачи в годините 2003-2007 г. То отбеляза значителен спад след оттеглянето им поради финансовата криза от 2008 г. и до ден днешен не можеше да се възстанови.

Най-голям интерес има към къщи на цени от 20 000 до 50 000 евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат ползвани. Търсят се имоти в селата не само около София, а около всички големи градове.

Ръст бележи също и търсенето в селата около Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, около курортите и близо до морето. На практика това обхваща цялата страна и дава възможност всеки да избира според това какво най-много харесва като пейзаж, природни дадености и дейности на открито.

Повечето от селските имоти се закупуват за собствено ползване - за сезонно обитаване, уикенди и ваканции, но една част от тях ще станат и постоянен дом на хората, които могат да си позволят да живеят и работят от дистанция.

Купувачите най-често са семейства с деца, хора с по-гъвкави професии, които могат да работят отдалечено. Но също така и хора, които са в предпенсионна възраст и които искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години.

Вероятно ще отдаваме все по-голямо значение на дома, на качеството ни на живот, на пространството, което обитаваме, и в резултат на това може би интересът към селските къщи ще се запази и в следващите години - прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай