Ремонтират варненския зоопарк за 1,2 млн.лв.

Зоопаркът разполага с над 400 броя животни от над 60 вида

Ремонтират варненския зоопарк за 1,2 млн.лв. | StandartNews.com

Кметът на Варна Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на Регионалния фонд за градско развитие подписаха договор, съгласно който фондът ще отпусне заем в размер на 1,2 милиона лева на общината. С тези пари община Варна ще обнови зоопарка.

Проектът за обновлението включва реконструкция и модернизация на зоопарка, проектиране, реконструкция и ремонт на сектор „хищници“ и „маймуни“. Входната зона също ще бъде обновена като ще бъдат изградени павилион за продажба на сувенири и нова зона за отдих с детска площадка.

„Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво. Благодаря на ръководството на фонда, на екипа на зоопарка за положените усилия. С фонда вече имаме една добра съвместна история с успешно реализирани проекти – пример за това е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития. Разбира се, обсъждаме още проекти - за обновяването на спортната база в обхвата на целия град, за изграждане на голям подземен паркинг на спортна зала, които вярвам, че ще реализираме успешно“, заяви кметът Иван Портних.

„В България има учудващо много от една страна зоокътове, от друга страна те повечето са в немодерен вид. Модерният вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна“, заяви Мартин Заимов.

Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарк.

Създаден през 1961, в момента той се управлява от общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай