Ралица Райкова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“

99 дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга

Ралица Райкова спечели златното яйце на конкурса „Веселин Ханчев“ | StandartNews.com

Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев", бяха наградени тази вечер на тържествена церемония в Регионалния исторически музей. 99 дарования се бориха за статуетката „Златното яйце” и издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията бяха зам.-кметът Милена Желева, Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора и Слава Драганова, директор на Библиотека "Родина". И тази година организатори на литературния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев.

Ина Иванова представи стихосбирката "Постоянна експозиция" на Преслава Виденова, носител на Голямата награда от тридесет и седмото издание на конкурса. „Изумително е колко етична и не по младежки строга е нейната поезия. Преслава Виденова е поет, но в нея има една нишка на справедливост, която държи гръбнака на дебютната и стихосбирка“, каза по време на представянето Иванова. “Създаването на дебютна стихосбирка е от една страна заявка за пътя, но от друга-изисква изграден стил. При Преслава Виденова той съществува. Нейната поезия си позволява много внимателно да работи с важни топоси“, допълни още тя.

Дистанционно присъстващите поздрави и родственикът на гениалния Веселин Ханчев, Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. „От името на цялото си семейство благодаря на организаторите за труда и постоянството, с което организират през толкова много години Националният конкурс „Веселин Ханчев“ и подкрепят младите автори. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да вдъхновява следващите поколения“, каза Томсън.

Участниците в журито Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Видински споделиха, че и тази година конкурсът е впечатляващ. „Има голямо разнообразие от типове изказ, чувствителност от авторите. Едно от нещата, което отличава този конкурс, е че има много добри произведения и творци“, сподели доц. Видински. Той пожела на всички участници да продължат да пишат и да работят.

Голямата награда „Златно яйце”  и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 22-годишната Ралица Райкова от София. Втора награда Бояна Узунова 20 години oт Велико Търново. Трета награда отиде при 21-годишната Мария Петкова от Несебър. Бяха присъден и единадесет поощрителни награди.

„Благодаря на всички, че сте събрали смелост да се явите на един от най-престижните конкурси за младежка поезия в България. Не случайно това се случва в Града на поетите, защото тук имаме традиции, защото тук ценим словото“, каза по време на награждаването зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че в Стара Загора има литературното бижу „Музей Литературна Стара Загора“, и допълни всички млади таланти да продължават да създават прекрасни произведения.

 „Бих искала да благодаря, че го има конкурсът „Веселин Ханчев“, който ни вдъхновява“, сподели новият победител в конкурса Ралица Райкова. Тя си пожела да има повече такива събирания на млади и талантливи хора.

Присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на младия саксофонист Добромир Добрев, ученик в НУМСИ „Христина Морфова.

Утре ще се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай