Прокуратурата проверява кой замърсява въздуха в Разград

Прокуратурата проверява кой замърсява въздуха в Разград | StandartNews.com

Окръжната прокуратура в Разград е разпоредила комплексна проверка на въздуха в Разград. Обвинителното ведомство се е самосезирало от публикации в местната преса за неприятна миризма в лудогорския град, чийто източник не е идентифициран.

Граждани и експерти твърдят, че обгазяването е със сероводород и амоняк, който се отделя от отпаднвите води на фармацевтичния завод „Биовет" в града. По време на дискусия в постоянната комисия по здравеопазване в местния парламент стана ясно, че замърсители могат да бъдат и други предприятия и хферми, които ползват или изхвърлят животинска тор.
Екипи на РИОСВ в Русе и Басейнова дирекция - Плевен вече са монтирали мобилни станции в Разград и замерват въздуха и водата. Първата проверка от миналата седмица е показала нива на сероводорода от 0,03 мг. в куб. м, което е шест пъти по високо от стойностите, регистрирани при предходното измерване. Въпреки завишеното съдържание на задушливия газ, въздух с такъв състав не еопасен за здравето на хората, обясни доктор Ася Генева, директор на РЗИ в града.

Мониторингът, разпореден от прокуратурата ще продължи. Данните от измерванията ще бъдат изпратени в Националния център за обществено здраве за експертна оценка. Анализът на експертите ще бъде даден на прокуратурата, която ще реши има ли виновни за обгазяването на Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай