Кантарджиев на среща с кмета Димитър Николов

Проф. Кантарджиев: В Бургас се прави епидемиологично проучване като в немския град Хайнсберг

Кантарджиев на среща с кмета Димитър Николов | StandartNews.com

Проф. д-р Тодор Кантарджиев се срещна днес с кмета Димитър Николов. Двамата обсъдиха текущи задачи, свързани с мащабното епидемиологично проучване, което стартира преди 10 дни в Бургас.

"Напредваме с този първи етап на проучването, което ще ни позволи да рекламираме Бургас и региона като сигурна туристическа дестинация. Вторият етап ще е наесен, за да имаме една снимка какво е положението в началото и след сезона, научни доказателства и полезна база данни. Имаме детайлни въпроси и разчитаме на проф. Кантарджиев като специалист да ни помогне с отговорите", каза кметът Димитър Николов.

"Изследването, което се прави тук, е повторение на това в немския град Хайнсберг, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Много е важно подбирането и мотивацията на хората, които да дадат доброволно материал за изследване. И аз, ако мога да взема отпуск, да ви кажа, на Южното Черноморие ще дойда да го прекарам", заяви от своя страна проф. Кантарджиев, който е член на Националния оперативен щаб и директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Първият етап на проучването трябва да завърши в средата на следващата седмица. То се осъществява на случаен принцип, подбират се хора от четири възрастови групи, мъже и жени, а половината от всички обхванати работят в сферата на туризма - хотели, ресторанти, малки магазинчета... Целта е да се определи колко процента от хората са се срещали с този вирус, колко от тях са изградили имунитет, има ли още болни. Половината работа по изследването на Бургас и още 5 морски общини около него е свършена.

"Дотук при първия етап са тествани 1000 души и са открити само четирима души от региона, които са се срещали с вируса и са изградили имунитет", съобщи директорът на РЗИ - Бургас д-р Паздеров.

За методологията на изследването отговаря деканът на бургаския Медицински факултет доц. Велинов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай