Пожарът в Рила е потушен напълно

Той засегна над 700 дка гора и алпийска растителност

Пожарът в Рила е потушен напълно | StandartNews.com

След тридневна битка с огнената стихия пожарът в Национален парк Рила, засегнал над 700 декара гора и алпийска растителност, е загасен напълно. По периметъра на пожара има едно или две леки огнища, които се поливат. Наблюдението на терен обаче ще продължи от денонощни дежурни екипи. Това обяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

Високопроходими автомобили на горските стопанства, оборудвани за гасене на пожар, успяха да стигнат до алпийската част в Национален парк Рила, където три дни бушува огнената стихия, засегнала около 700 декара от защитената територия. Над 160 пожарникари, служители от горските стопанства и от двата национални парка - Пирин и Рила, участваха в гасенето.

Пожарът над село Горно Краище е овладян напълно и очакванията са до обяд да бъде потушен. 60 декара с 40-годишни борови дървета бяха изпепелени.

Междувременно се разраства пламналият преди два дни пожар в Чипровския Балкан. Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели в местността Клисура край Чипровци. Кметът Пламен Петков съобщи, че очакват хеликоптер, и апелира към всички, които имат възможността да помогнат, да се включат в потушаването на пожара. 150 пожарникари, лесничеи, военни и доброволци са се включили досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай