Повече обхванати деца в образователната система

Повишава се активността на екипите по обхват и задържане на 5, 6 и 7-годишните в област Видин

Повече обхванати деца в образователната система | StandartNews.com

В Областна администрация Видин днес се проведе среща във връзка с изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На срещата, водена от областния управител Албена Георгиева, присъстваха заместник-областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, кметове и представители на общините от областта, директори на детски градини.
 
Областният управител уточни, че е належащо през следващите няколко месеца активно да се подпомогне и засили дейността на екипите за обхват за приоритетно обхващане на деца на 5, 6 и 7 години, които е трябвало тази учебна година да постъпят за първи път в училище или детска градина, но не са записани, новоотпадналите към 01.12.2019г. с фокус върху 5, 6 и 7 годишните, деца и ученици със статут в информационната система „в чужбина“, за които данните са установени преди м. септември 2019г.
    
„Обхвата и задържането на учениците е изключително важен процес“, подчерта  Веселка Асенова и представи подробности относно Информационната система за реализация на Механизма, която следва редовно да бъде попълвана. Началникът на Регионално управление на образованието – Видин информира, че кметовете на общините трябва да засилят контрола върху дейността на директорите на общинските детски градини за обхващане на децата в задължителна предучилищна възраст от територията на обхват на всяка детска градина в областта.

В заключение, областният управител Албена Георгиева изрази увереност, че съвместните усилия на институциите на територията на област Видин, имащи отношение към Механизма, ще продължават да дават добри резултати при справяне с връщането в образователната система на необхванати или отпаднали от образователната система деца и ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай