Пациентка подпали пожар в ковид отделение

Благодарение на бързата намеса няма жертви

Пациентка подпали пожар в ковид отделение | StandartNews.com

Пожар се е разразил в една от стаите на Ковид отделението в УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" към 4 ч тази сутрин.

Инцидентът е причинен от пациентка, поставена на двоен източник на кислород, която е свалила маската си. След това жената е взела запалка, с която е започнала да търси нещо под леглото.

Близостта на огъня до кислорода е възпламенила маската и е предизвикала пожар. Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо, чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално е дръпнала въженцето на алармената система за връзка с персонала.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, настанени за лечение в стаята, не са засегнати. Те са изведени от персонала в други помещения и в момента са в стабилно състояние.

Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме, навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и заместник-кмета на гр. Русе Димитър Недев.

Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед при постъпване в лечебното заведение, на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства. Днес ще се издаде такава извънредна заповед, съобщиха от болницата пред БНТ.

От УМБАЛ "Медика Русе" напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото въпреки, че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай