Откриват паметен знак на таврийските българи

Откриват паметен знак на таврийските българи | StandartNews.com

В четвъртък на обяд в Добрич пред сградата на община Добричка ще бъде открит официално паметен знак на таврийските българи, съобщиха от община град Добрич.

Мемориалната плоча "В памет на таврийските българи" ще е срещу барелефа на цар Борис III ще бъде, уточняват от кметството. Изграждането на паметния знак е гражданска инициатива с основна задача – почитане паметта на нашите сънародници – таврийските българи. Домакин на събитието е Община град Добрич, организатори – Инициативен комитет за построяване на мемориалния знак „В памет на таврийските българи" и Общобългарски съюз „Истина". Гости на тържеството ще бъдат Негово Превъзходителство Микола Балтаджи – посланик на Република Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, Дянко Марков, както и потомци на таврийските българи. След това от 14 часа в Голямата заседателна зала на Община град Добрич ще бъде прожектиран документалният филм на Васил Барков „Един изстрел", посветен на таврийския писател и общественик Мишо Хаджийски, повел около 2000 наши сънародници от Таврия /Украйна/ към България в разгара на Втората световна война.

Организаторите на събитието канят гражданите на Добрич, присъствайки на събитието, да отдадат почит към паметта на нашите сънародници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай