Петък,

От Варна на север предстои реконструкция на пречиствателни станции

От: Администратор -
A
A
A

Не са правени реконструкции и обновяване на пречиствателните станции от Варна в посока Дуранкулак, каза пред медиите министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която направи оглед на съоръженията в Балчик и Албена и припомни, че в рамките на предишната оперативна програма за околна среда бяха реновирани тези съобъжения по южното Черноморие.

"Знаете, че вече подписахме договор с кмета на Варна и предстои модернизация и разширяване на пречиствателна станция в Златни пясъци. Има средства и ние сме готови да финансираме проекти за пречиствателни станции, подадени от ВиК операторите, общините. В Балчик съоръжението, което бе изградено по ИСПА ще бъде довършено. Предстои да се модернизира и осъвремени и пречиствателна станция за отпадни води Албена. Състоянието на съоръжението е важно, тъй като се касае за курортно селище и това е един от гарантите за чиста околна среда, което е добър имидж за страната ни като туристическа дестинация" - каза министър Василева. Тя сподели, че ПСОВ Албена е строена през 1986 г. и до момента не са извършвани никакви ремонти. Предвид, че станцията обслужва не само курорта, а и част от селищата в долината, екоминистърът заяви, че съоръжението се нуждае и от разширение.

"Предприети са предварителните стъпки. В момента тече етап от изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване и ние сме готови да финансираме проекти на ВиК операторите. В този програмен период с предимство ще са проекти за обекти на територии с над 10 хил. население" - каза още Василева. Тя изрази надежда, че при най-добро стечение и работа реално дейности по реконструиране на пречиствателната станция могат да стартират през 2018 г. Василева посети пречиствателната станция, където детайлно бе запозната с възможностите на съоръжението и проблемите.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички