Общински съветници предлагат правилник за финансиране на проекти

Общински съветници предлагат правилник за финансиране на иновативни културни проекти

Общински съветници предлагат правилник за финансиране на проекти | StandartNews.com

Проект на "Правилник за условията и реда за съфинансиране на културни проекти в община Стара Загора" ще бъде предложен за разглеждане и за одобрение по време на декемврийското редовно заседание на Общински съвет- Стара Загора. Подробности за инициатива дадоха днес на нарочна пресконференция вносителите Диян Димитров, Дарин Петко и Стефан Анков, представители на най-голямата група в местния парламент.

 

Правилникът цели да установи ясни правила за финансиране и критерии за подбор на проекти в областта на културата, които не са включени в културния календар на общината. Предвижда се в общинския бюджет на Стара Загора за 2021 г. да бъдат заложени 30 хиляди лева за тази цел.

 

„Настоящият правилник цели подпомагане на проекти в областта на културата, които задължително да се реализират на територията на Община Стара Загора и не са включени в културния календар“, разясни председателят на най-голямата група в местния парламент Диан Димитров. Той допълни, че одобрените проекти ще бъдат финансирани в размер на 70 % от стойността, останалите 30 % самоучастие на реализаторите на инициативата. Максималната сума, която може да бъде отпусната за подпомагане на проект е в размер на до 3000 лева.

 

Димитров обясни още, че кандидатстващите ще имат възможност да заявят участие в две сесии, в които ще могат да се подават документи. Първата ще бъде до 31 март, а срокът за разглеждането ще бъде до 20 април. При одобрение идеята трябва да бъде осъществена до 15 септември. За втората сесия ще може да се кандидатства до 30 юни, разглеждането ще бъде до 20 юли, а срокът на изпълнение е до 30 ноември. Проектите ще бъдат оценявани от 9-членна комисия.

 

Председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, допълни, че Правилникът ще даде възможност за реализиране на нови и иновативни творчески проекти в областта на културата. „Надявам се, че за догодина творческата и културна дейност в Стара Загора да получи едно нови лице, да дадем възможност на нови идеи“, категоричен е Петков. Важен принцип е, че по правилник ще имат възможност да кандидатстват юридически и физически лица, които са само от Стара Загора.

Участие в пресконференция взеха още Стефан Анков, част от вносителите и началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай