Община Варна подпомага 21 двойки с репродуктивни проблеми

Още 45 850 лева са отредени за еднократни помощи за лечение на 112 варненци

Община Варна подпомага 21 двойки с репродуктивни проблеми | StandartNews.com

Комисията по здравеопазване към общински съвет Варна на свое заседание реши да подпомогне финансово 21 двойки от града с репродуктивни проблеми. 10 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка. Останалите 11 двойки ще получат по 2000 лв. за медицински изследвания и манипулации. Общата отпусната сума е в размер на 57 000 лв. Четири от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

Одобрени бяха също еднократни помощи за лечение на 112 жители на града на обща стойност 45 850 лв. 2500 лв. ще бъдат предоставени на млада жена за използвани консумативи и храна за ентерално хранене. По 2000 лв. ще получат две деца. Едното е с диагноза Детска церебрална парализа и му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Другото дете страда от рядко заболяване и се нуждае от специална лечебна храна.

Съветниците гласуваха също 1500 лв. за предстоящо експериментално лечение на варненец със стволови клетки.

На 40 души беше отказана помощ, тъй като те са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното си зааседание общинските съветници дадоха положително становище за отпускането на финансови средства за закупуване на рентгенова тръба, корпус и система за дигитализация на рентгеновите изследвания за ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“. Рентгеновия апарат е повреден, с което се блокира и работата на лекарите в центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай