Нови технологии във ВиК - Сливен

Системата за дистанционно управление СКАДА, свързана с управлението на водните потоци, се разработвала от ВиК от няколко години

Нови технологии във ВиК - Сливен | StandartNews.com

ВиК“ – Сливен се подготвя за широко внедряване на нови технологии в своята дейност с европейско финансиране. Това съобщи днес управителят на дружеството Севдалин Рашев в уеб-страницата на дружеството. Системата за дистанционно управление СКАДА, свързана с управлението на водните потоци, се разработвала от ВиК от няколко години. В ход били и проучване и подготовка за внедряване и на географско-информационна система /ГИС-система/, чието въвеждане е отлагано във времето поради липса на средства. Тя е свързана с комуникациите и дава възможност бързо да се уточни броят на авариите в даден район, видът и диаметърът на тръбите, потребителите, водомерите, да се извлече максималната информация и да се вземе най-доброто и бързо решение, уточнява шефът на дружеството. На практика ГИС-системата събирала дейността на няколко отдела, които подпомага информационно. 
Идейните и работните проекти, които се изготвят, ще дадат възможност да бъде въведена третата иновация – разпределението на областния град на водомерни зони, чрез които може да се извършва превенция на авариите и да се постигне ранното им откриване.
" След като добием възможност да наблюдаваме водомерните зони, вече няма да вървим след авариите, а ще можем да вземаме превантивни мерки, да установим какви са загубите, къде са проблемите и да намерим най-добрия начин за отстраняването им. Заедно с ГИС-системата, то ще ни позволи да подредим нашата дейност на ново технологично ниво“, каза управителят на дружеството Рашев.
 Качеството на тръбите, които ще се полагат по европроектите, също щели да бъдат на високо технологично ниво. Установено е било, че при ремонтните дейности по предишния воден цикъл, строителят е положил тръби с ниско качество, които, макар и нови, веднага са дали дефекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай