Сряда,

Норвежката програма финансира реставрацията на Шишманова баня

От: Администратор -
A
A
A

Шишмановата баня във Велико Търново, ще се превърне в част от туристическия маршрут на старата столица след като бъде възстановена. Реставрацията ще струва близо 750 хил. лв. Проектът включва надграждане на запазените зидове и покриване на цялата постройка.

Архитектите, които са подготвили проекта са арх. Чолаков и арх. Брайнова. „Той беше подаден по Норвежката програма и реално от 42 проекта, подадени от всички бенефициенти, които са кандидатствали, само 2 проекта на общини са одобрени – на Велико Търново и Свиленград. Другите 5 проекта, които са одобрени са на музеи и други културни институции" , каза кметът Даниел Панов.

Освен това ще бъде социализиран целия район около Шишмановата баня. Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца. Предвижда се и изграждане на подходи към обекта. След като той бъде завършен туристите ще могат да влизат вътре и да разглеждат останките от отоплителната система Хипокаус, обясни архитект Донка Колева. Освен това ще има възможност да се направи експозиция и на част от стените. На специални табла ще бъде представена и точна възстановка на сградата на банята.

„Обектът е част от туристическия маршрут, свързан с великата църква „Петър и Павел", там където са запазени стенописи. Миналата година реставрирахме и църквата Св. Иван Рилски. Тя е част и от обектите, които се намират в Асенова махала. Това са Владишкия мост, другата църква „Св. Героги" и храмът „Св. Димитър", който е емблематична за града и през тази година ще бъде център на националните чествания.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички