Местният парламент подкрепи искането на кмета на Бургас

Местният парламент подкрепи искането на кмета – ВиК да подмени тръбите под приоритетни улици, за да бъдат преасфалтирани спешно

Местният парламент подкрепи искането на кмета на Бургас | StandartNews.com

На 14 януари кметът Димитър Николов поиска да бъде прецизиран и предварително обявен списък с предвидени за подмяна на тръби улици в годишния план на ВиК, за да бъде съобразена с него капиталовата програма на Община Бургас. Днес искането му бе подкрепено и от местния парламент. По този повод кметът Николов заяви следното:

 

"Тази администрация, която ръководя, винаги се е отнасяла с отговорност към средствата от бургаските данъкоплатци. Затова отново заявявам, че нямаме намерение да прахосваме пари и да ремонтираме улици с неподменена подземна инфраструктура не само в града, а и в общината. На места има не 30, а 40 и 50-годишни тръби. Ежедневно на няколко места в града възникват ВиК аварии. ВиК не се ръководи от Община Бургас. Ако досега аз изпращах писма с молба, сега ще мога много по-солидно, с гласовете на вас, общинските съветници, да внеса списъка с улиците на Бургас, които се нуждаят от спешен ремонт. На първо място в дългия списък сме извели улиците, за които отговаряме многократно на жалби и за тях са внесени подписки от граждани, домоуправители, фирми. Да, ние имаме готовност като Община да внесем за гласуване в местния парламент този спешен списък с улици, които да бъдат ремонтирани в рамките на година. Средства ще намерим. Но няма да ремонтираме улици, които са с неподменена подземна инфраструктура! Колкото по-бързо ВиК постави нови тръби на тези локации, толкова по-бързо ще влезе Общината, за да ремонтира отгоре, ще реагираме на секундата."

 

Целта на подкрепената от местния парламент инициатива на кмета е да се предвиди финансов ресурс в Бюджет‘2021 за обновяване там, където ВиК има готовност да извърши най-напред подземната работа, а после Общината да преасфалтира и изгради нови тротоари отгоре. Така няма да се правят излишни харчове, както и няма да се налага ремонтирана улица отново да бъда разкопана заради ВиК аварии или за подмяна на водопреносната мрежа.

С одобреното предложения на кмета се променя алгоритъмът на взаимодействие между институциите, така че ВиК асоциацията да подава предварителна информация за планираните ремонти и инвестиции в Бургас, а не както досега след приемането на бюджета.

На дневен ред и тази година са изключително важни улици, които Община Бургас има готовност да ремонтира, но те нямат сменена канализационна и водопреносна мрежа. Асфалтирането може да бъде осъществено, но не и преди смяна на тръбите, тъй като ще е неефективно.

 

* Най-спешно от ремонт на пътни и тротоарни настилки се нуждаят следните улици:

 

Ул. "Климент Охридски", ул. "Ивайло", ул. "Патриарх Евтимий", ул. "Шейново", ул. "Пробуда", ул. "Македония", ул. "Христо Фотев", ул. "Цар Самуил", ул. "Дебелт", ул. "Мария Луиза", ул. "Гладстон", ул. "Цар Асен",  ул. "Оборище", ул. "Асен Златаров", ул. "Юрий Венелин", ул. "Иван Богоров", ул. "Странджа", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Митрополит Симеон", ул. "Славянска", ул. "Д-р. Нидер", ул. "Индустриална", ул. "Петко Задгорски", ул. "Атанасовско езеро", ул. "Константин Величков", ул. "Перущица", ул. "Шар планина", ул. "Одрин".

 

За тях Общината има готовност да финансира подмяната на настилките и ще ги представи за приоритетни на общото събрание на регионалната ВиК асоциация, с искане да залегнат в годишния план на ВиК дружеството.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай