Магията на Балканите оживя на сцената в Бенковски

Целта на проявата е опознаване на културата и традициите на различните общности в Източните Родопи

Магията на Балканите оживя на сцената в   Бенковски | StandartNews.com

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в село Бенковски, където учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“ участват в творчески клубове по интереси. Те изнесоха концерт в рамките на инициативата „Единни в многообразието“ под егидата на областния управител Никола Чанев.
   
Проявата е част от Комуникационната стратегия на България за ЕС през 2019 г, а целите й - опознаване на културата и традициите на различните общности в Източните Родопи, приемане на различията като платформа за сближаване и превенция на нетолерантността, приобщаване на младите хора към ценностите на Обединена Европа.

Деца от християнски, мюсюлмански и ромски семейства от граничната община Кирково изявиха таланта си на сцената в Бенковски, поощрявани от своите преподаватели. Областният управител Никола Чанев поздрави младите дарования и подчерта, че многообразието на традициите и ритуалите в Кърджалийско е онова, които ни прави истински богати, учи децата ни на толерантност и гради мостове между поколенията, съхранявайки най-ценното от миналото.
     
В концерта участваха ученици от петте клубни форми в гимназията – фолклорните групи „Пъстра китка“, „Ритми“ и „Чучулига“, танцовата формация“ Пъргавелчета“  и Клуб „Театър и литература“. Момчетата и момичетата пяха и танцуваха родопски и румелийски народни песни и танци, рецитираха стихове и представиха драматизация на легендата за вярата, надеждата и любовта.

Областният управител връчи плакети на всички състави и им пожела нови художествени предизвикателства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай