Куриоз: Благоевград с двама кметове

частични избори за градоначалник засега няма да има

Куриоз: Благоевград с двама кметове | StandartNews.com

 

В Благоевград в момента има двама кметове. Единият е Румен Томов, избран от народа на последните местни избори, а другият е заместникът му Ясен Попвасилев, който сега е и.д., избран от общинските съветници, описва в репортаж вестник „Струма“.

До прецедента се стигна, след като за една седмица в сгъстен порядък се случиха три важни неща. На 28 април 9-има членове на ОИК гласуваха „за“  прекратяване на кметския мандат на Румен Томов, а 4-има членове на БСП напуснаха. На практика  гласувалите изпълниха съдебно решение на местния съд, потвърдено с окончателен акт от ВАС, в което бяха направени категорични изводи, че Румен Томов е нарушил закона. Фалът стана, защото той не е заличил в срок едноличната си фирма, след като е избран за кмет, както и  не е уведомил председателите на ОИК и Общинския съвет за предприетите от него действия в тази посока.

Ден по-късно – на 29 април, Румен Томов внесе жалба в Административен съд – Благоевград срещу решението  на ОИК, в която бе направено особено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.  Съдията по делото Ваня Вълкадинова изиска преписката по казуса от ОИК на 30 април, един час преди провеждането на насрочената извънредна сесия на общинските съветници, свикана с една цел – избор на вр.и.д. кмет. На нея бе изслушан председателят на ОИК Мартин Бусаров, който уведоми съветниците за новото дело и съдебното разпореждане и направи изявление, че вече взетото решение от ВАС не подлежи на отмяна. 

Общинската съветничка от БСП адвокат Гергана Янчева заяви, че по-разумно е да изчакат съдебното определение. Последва дискусия, в която съветници от ГЕРБ извадиха контрааргументи, че трябва да се определи временно изпълняващ длъжността кмет,  което надделя, и  бе гласувано зам. кметът Ясен Попвасилев да поеме временно управлението на община Благоевград. Последваха 3 празнични дни и в първия работен ден на седмицата, след като получи по куриер преписката от ОИК,  съдия Ваня Вълкадинова се произнесе по особеното искане и спря изпълнението на решението за детронирането на досегашния кмет Румен Томов до приключване на производството.

Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението на Административен съд – Благоевград. То обаче подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от уведомяване на страните.  Дотогава юридически Румен Томов е кмет, тъй като дори да има жалба от ОИК, каквото се очаква, тя не спира определението на съдия Ваня Вълкадинова, което подлежи на незабавно изпълнение, категорични са магистрати. Това се прилага по всички дела, в които съдът уважава направенето особено искане.

Ще се възползва ли от юридическата възможност  Румен Томов  и да се върне обратно в кметския си кабинет? Адвокат Милана Кривачка бе категорична, че ще подходят разумно, няма да действат прибързано и предпочитат да изчакат срока за обжалване на определението на съдия Ваня Вълкадинова.

Според юристи  окончателно произнасяне на ВАС може да се очаква не по-рано от месец или най-рано в края на този месец. Междувременно съдия Ваня Вълкадинова насрочи първото заседание по делото за оспореното решението на ОИК – Благоевград за 7 май, което ще бъде открито, но на него могат да присъстват единствено страните, съгласно противоепидемичните мерки в условията на извънредно положение. Как ще се развие делото, което също трябва да се гледа в бързи срокове, предстои да разберем. Отсега е ясно, че докато не приключи това производство, частични избори за кмет на Благоевград няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай