Кърджали посрещна Бабинден с 19 бебета

АГ-отделението на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" посрещна Деня на родилната помощ с 19 бебета, родени от началото на 2019 година

Кърджали посрещна Бабинден с 19 бебета | StandartNews.com

19 са новородените в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”-Кърджали от началото на годината. Това съобщи началникът на АГО д-р Георги Дзивков в Деня на родилната помощ. През миналата 2018 година в лечебното заведение са проплакали общо 550 новородени, което е със 175 по–малко в сравнение с предходната 2017 година. „Намалява броят на бебетата, но причините са най–вече демографски”, обясни д-р Дзивков. Той подчерта, че на този етап имат нужните специалисти – лекари и акушерки. Началникът на отделението по неонаталогия д-р Жечка Велева коментира, че броят на недоносените се запазва и той е между 8 и 10% от всички новородени. Тя уточни, че секторът разполага с необходимата апаратура, една част от кувьозите са дарения от Българската Коледа и от Българо-норвежка програма.
По повод празника екипът на родилно отделение бе поздравен от областния управител Никола Чанев и зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. По традиция честването бе съпътствано с ритуално изкъпване на новородено и поливане на вода на акушерите.

Ирина Ангелова

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай