Неделя,

Кметът на Несебър влезе в ролята на екскурзовод

От: Администратор -
A
A
A

Кметът на Несебър Николай Димитров и неговият колега – Лазар Япаджиев, зам.-кметът по „Търговия и туризъм", лично разведоха из града на ЮНЕСКО министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра Александър Манолев и съветника в областта на летния туризъм Живко Табаков. Обиколката на полуострова започна от Археологическия музей и продължи по „Духовния път", минаващ покрай най-забележителните църкви на старинния град.

По пътя домакинът Николай Димитров запозна своите гости с богатия културен календар на община Несебър, благодарение на който градът е атрактивна четирисезонна дестинация. Темата за връщането на храмовете към нов живот бе също част от разговора, като кметът разясни подробности около реставрирането им. Той информира министър Ангелкова, че с пари от американското посолство се реставрира „Йоан Алитургетос", а благодарение на фондация „Левентис" църквата „Св. Стефан" от няколко години отново е достъпна за посещение на туристи. Реализирането преди няколко години на проекта „Вяра в Несебър", финансиран по ОП „Регионално развитие" 2007-2013г., даде възможност на посетителите с духовни и културни потребности да посещават храмовете „Йоан Кръстител" и „Св. Параскева", а за църквата „Христос Пантократор" в момента се изготвя проект за реставрация.

По време на разговора бяха засегнати теми, свързани с промените в Закона за туризма, със Закона за културното наследство, бъдещите инвестиции на община Несебър за археологически и реставрационни дейности, сигурността и поддържането на обществения ред. Пълният с туристи полуостров, през който дневно минават между 30-40 хил. души, и чистотата на градската среда направиха впечатление на министър Ангелкова.

Кметът Николай Димитров разясни на гостите, че от тази година сметопочистването е денонощно, за да може красотата на Несебър да не бъде помрачена, а да е максимално въздействаща. Друга тема в разговора, която получи одобрението на министър Ангелкова, бе за нововъведената такса за продажба на сувенири – предмети и артикули, представляващи или съдържащи изображения на Старинния град Несебър или елементи от него, представляващи културни ценности. Приета като интересна и добра, идеята за в бъдеще е много вероятно да бъде приложена и за обекти държавна собственост, по думи на Ангелкова.

По време на разходката из полуострова, продължила час и половина, домакините и гостите бяха спирани за поздрав, а понякога и за кратък разговор от търговци и ресторантьори. Министър Николина Ангелкова е споделила с кмета на Несебър, че градът определено е подобрил своята визия и е още по-привлекателен за посетителите. „С кмета Николай Димитров посетихме Стария град на Несебър, за да проверим как започва новият летен сезон. През пикови дни тук преминават над 40 хил. души дневно, които искат да разгледат това магнетично място, съхранило наследството на няколко епохи. Късметлии сме, че имаме такова богатство.", написа в своята фейсбук страница министър Ангелкова.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички