Храмът в Добърско вече е към Неврокопска епархия

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, който е сред най-ценните паметници на православното изкуство, се управляваше от НИМ, БПЦ спечели делото, което се точи от 10 г.

Храмът в Добърско вече е към Неврокопска епархия | StandartNews.com

След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско вече официално е собственост на Българската православна църква. Храмът, построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани, известен с уникалните си стенописи и лечебния извор, беше обект на съдебна битка между държавата и Неврокопската епархия. От 2007 година той се стопанисваше от Националния исторически музей.

В решението на Върховния касационен съд, което е окончателно, се оспорва аргументът, че след като е обявен за културно наследство с национално значение, той трябва да е собственост на държавата и да се управлява от нея като филиал на НИМ. Оказа се, че по документи с такъв статут е само иконостасът на църквата.

Заради сериозното опушване на стените и реалната застрашеност на стенописите, от 2004-та година в „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ богослужения не се извършват, а свещниците са изнесени в предверието. В годините, когато той се третираше като държавна собственост, НИМ разкри и две щатни бройки за стопанисването му и посрещането на туристите.

Средновековният храм е едно от най-ценните паметници на православното изкуство у нас и едно от най-посещаваните места в района заради уникалната архитектура и стенописи, и най-вече заради много дискутираната сцена „Преображение Христово“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай