Казанлък се побратими с корейска община

Казанлък се побратими с корейска община  | StandartNews.com

Джунгнанг е една от най-големите общини в столицата Сеул

 

Община Казанлък и община Джунгнанг (eдин от най-големите райони в столицата Сеул) подписаха Меморандум за развитие и сътрудничество. Това се случи по време на третото издание на Фестивал на розата в Сеул.

Делегация от Казанлък, начело с кмета на града Галина Стоянова, посети корейския Фестивал на розата и се договори с корейските си колеги за сътрудничество в областта на културата, икономиката и туризма.

Участниците в срещата подчертаха, че чрез културния обмен могат да се създадат успешни бизнес контакти, главно в сферата на туризма, със сигурност в областта на обществените услуги, кулинарията и т.н.

Сеулският Фестивал на розата се организира за трети път и тази година той бе посетен от близо 1 600 000 души като делегацията от Казанлък е била единствената чуждестранна делегация, която кметът на Джунгнанг е поканил.

В казанлъшката делегация бе включен и председателя на общинския съвет Николай Златанов, генералният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев, Костадинка Василева – представител на туристическия бранш, Радослав Петков – заместник-директор на Историческия музей в Казанлък и танцьори от фолклорен ансамбъл „Арсенал“, заедно с техния ръководител Христо Стоянов.  

Контактът между двете страни е осъществен от българския посланик в Корея Петър Андонов, който запознава южнокорейците с над стогодишните традиции на Фестивала на розата в Казанлък и предлага възможността за обмяна на добри практики между двете страни.

 Поставено е началото и предстои да развиваме сътрудничеството си в областта на културата, икономиката и туризма. Затова в следващите делегации даваме предимство на представителите на културните институти и бизнеса за създаване на по-близки международни контакти.”, каза кметът Галина Стоянова.

 Останалите участници в казанлъшката делегация също се връщат обнадеждени, че побратимяването между 70 000-та българска община и един от най-големите райони в южнокорейската столица, с население над 400 000 души, е перспективно начало за обмяна на опит.

В резултат на подписването на Меморандума се очаква 5-членна корейска делегация да посети Казанлък по време на 114-тия Фестивал на розата в началото на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай