Караянчева откри фестивала „Бъдеще с традиции”

Тазгодишното издание на фестивала в Кърджали започна с най-дългото хоро на новия мост над река Арда

Караянчева откри фестивала „Бъдеще с традиции” | StandartNews.com

Фестивалът на българския бит и култура „Бъдеще с традиции” започна с най-дългото хоро на Новия мост на река Арда в Кърджали. То бе съпровождано от 101 каба гайди, начело на шествието гвардейците от Ученически отряд при ЕГ”Христо Ботев” носеха 10 –метров национален трибагреник. През цялото време хорото водеше председателят на Народното събрание Цвета Караянчава, развявайки българското знаме, до нея бяха областният управител Никола Чанев и министърът на туризма Николина Ангелкова.Пъстрото хоро, в което участваха танцьори от фолклорни клубове и състави от Източните  Родопи, също гости от Ксанти и граждани, приключи до паметника на Васил Левски в центъра на града.

Тазгодишното трето издание на Фестивала на българския бит и култура бе открито пред Паметника на освободителите в Градската градина.  

„За да усетиш Родопа планина, има няколко неща, които трябва да почувстваш. Първо, това е родопската песен, която се пее със сърцето, второ - родопската каба гайда, няма как да си в Родопите и да не опиташ от родопската баница”, каза на откриването на фестивала председателят на НС Цвета Караянчава. Тя поздрави участниците и пожела на гостите, след година да доведат приятели и близки, за да усетят красотата и гостоприемството на Кърджали, който е едно прекрасно място в България. Присъстващите бяха приветствани и от областния управител Никола Чанев и от министъра на туризма Николина Ангелкова с пожелание да пазят и развиват богатите народни традиции на този край.

Празникът продължи със своебразно надиграване, в което се включиха  15 състава от Кърджали, Крумовград, Хасково,с. Припек и  Ксанти.Алея на занаятите представяше изработка на кукли, дърворезба и накити, вниманието на посетителите бе привлечено и от специална фотоизбопа „Кърджали – преди и сега”. По същото време всяка една от седемте общини в област Кърджали бе подредила свой щанд с кулинарни специалитети.Кърджалийци и гостите имаха възможност да опитат над 300 баници - къпана, със сирене,  локум, месо, тиква. Тарелката бе на цена 1 лв. като събраните средства са за благотворителна кауза.

Организатори на Фестивала „Кърджали – Бъдеще с традиции -  Кърджали 2019“ са Областната администрация, Министерството на туризма и Занаятчийската камара под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай