Изложба "Варна - царицата на Черно море" гостува в Стара Загора

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на дарителите на РИМ-Стара Загора за 2019 и 2020 г

Изложба "Варна - царицата на Черно море" гостува в Стара Загора | StandartNews.com

По повод 18 май - Международния ден на музеите, в Регионален исторически музей -Стара Загора от 17,30 часа ще бъде открита гостуваща изложба "Варна - царицата на Черно море".

Изложбата е на Етнографски музей – Варна при РИМ – Варна и е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г. Чрез текстове, снимки и оригинални експонати /бански костюми и плажни принадлежности, модни аксесоари и рокли за морето/ посетителите могат да се запознаят с развитието на Варна като модерен европейски и курортен град през първата половина на ХХ в.

С построяването на Централните морски бани през 1926 г. и на Северните през 1929 г., с изграждането на нови хотели и здравни домове с всички удобства и в близост до морето, ресторанти с европейска кухня, Варна започва да привлича много летовници, както от вътрешността на страната, така и от чужбина – чехи, поляци, немци, румънци. Притокът на туристи очертава необходимостта от облагородяване на близките околности, манастира „Св. Константин“, Аладжа манастир, Карантината, Евксиноград, Узун кум /дн. Златни пясъци/ - любими места за разходки на варненци. Варненската община се грижи и за развлеченията и приятното прекарване на времето на гостите на града и местните жители. Летните музикални тържества, които се организират за първи път от 23 юли до 1 август 1926 г. /днес ММФ „Варненско лято“/, изложбите на художници-маринисти, Международната мострена изложба, Селско-стопанският и културен събор, уреждани през 30-те години на ХХ в., конкурсите за стихове и разкази, посветени на морето, утвърждават Варна като курортен град, красавицата на Черно море и лятна столица на България.

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на дарителите на РИМ-Стара Загора за 2019 и 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай