Изграждат модерен лечебен център в Берковица

Изграждат модерен лечебен център в Берковица | StandartNews.com

 

Берковица има лековита минерална вода, която обаче още не използва. Защото се намира на 5 км от града. Известна е като Бързийската вода, защото изворът се намира в близкото село Бързия. Някога е бил изграден довеждащ водопровод, който е изоставен. Преди 30 години в града е имало минерална баня от типа на балнеолечебница. Разполагала е с два басейна и две ванни отделения. В същата сграда са били разкрити постоянни кабинети по физиотерапия, парафинолечение, лечебен масаж и физкултура. Дневният капациет на балнеоелчебницата е бил 2500 души. Минералната вода е била вкарана и в няколко от почивните станции и хотели.
Заради минералната вода през 1974 г. градът под Ком е обявен за национален курорт. Сега този статут би му подхождал повече, защото под Ком е изгрдена първата писта, има и ски влек. През уикендите двете хижи под Ком се пълнят с туристи и скиори. Ако в града се изгради и СПА-център с минерална вода, то това ще го оживи. Защото ще привлича много любители на планината през цялата година. Ще се създадат повече работни места, което може да забави или пресече сегашното обезлюдяване на града и района.
Преди години минералната баня е продадена на фирма „Елаците мед". Но собственикът и не може да я ползва, защото довеждащият водопровод е излязъл от строя. Той е бил изграден при други условия. При връщането на земята, под която е прокопан, не е отчетена нуждата от определяне на сервитут.
Затова сега започваме от начало, каза за „Стандарт" заместник-кметът на общината Радослав Найденов. През миналата година общината е платила 280 000 лв. на собственици на земята за сервитута. Платила е и за залесяване. Има и разрешение за строеж. Разработила е проект, с който кандидатства пред програмата „Минерални води" на МСОВ за средства, с които да изгради отново довеждащия водопровод. Стойността му е 1 040 000 лв. Ако проектът бъде одобрен, то общината ще получи половината от нужните и средства. От къде ще вземе останалата част? От заем, чрез публично-частно партньорство, отговаря Радослав Найденов.
За общината този проект е втори по значимост. Първият е разширение и по-нататъшно изграждане на ски-зоната под Ком. С водопровода лековитата вода ще влезе не само в бъдещия СПА-център, но и в многото нови хотели, които са изградени през последните години в Берковица. Това ще увеличи и техните посетители. С минералната вода ще бъде пълнен и градският басейн „Свети Георги", който има олимпийски размери. Общината очаква „Елаците мед" да изгради модерен лечебен и релаксиращ център. Досега тя е изградила две ваканционни къщи до банята.
Бързийската минералбна вода е бистра, без мирис и цвят. Температурата и е 31,8 градуса. По обща минерализация се характеризира като хипотермална, слабо минерализирана, хидрокарбонатно сулфатна, натриева, флуорна и силициева. Лечението с нея става по три начина – топлинен, механичен и химичен. Лекува сърдечно-съдови заболявания – хипертонична болест, леки и средно тежки увреждания на сърдечния мускул и клапния апарат, исхемична болест на сърцето, болест на Бехтерев. Тя е приложима при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат – артрити, тендовагинити, епикондилити, артроза на тазобедрените и коленните стави, на ходилата и пръстите на ръцете, рамената, лактите. Лекува и неврози, колити и заболявания на червата и т.н.
Част от дебита на извора в село Бързия е отдаден на концесия на фирма „Етап адрес". Тя бутилира минералната вода „Ком". Другата свободна част ще влезе в довеждащия водопровод до Берковица. Общината не може да печели от тази вода, защото изворът е собственост на държавата. Може да печели само от такса за водопреноса. Според проекта, тя ще е 0,5 лв. за кубически метър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай