Дядо Киприан поздрави казанлъчани за Празника на розата

Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина

Дядо Киприан поздрави казанлъчани за Празника на розата | StandartNews.com

Дядо Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!

Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина и нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България.

Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на Аромата и Красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита. Красавиците преминаха през централния булевард за радост на хилядите си почитатели.

„Добре дошли в столицата на Розовата долина!“, приветсва многобройните гости от близо и далеч Кметът на Казанлък. „Празникът на розата в Казанлък е обичан от всички българи! Търсен е по целия свят, защото носи едно съкровено послание – посланието за красота и милосърдие. Казват, че смисълът на живота е в това да пренесем посланието от детето, което сме били на стареца, в който ще се превърнем, но никога по пътя си да не го губим.“, сподели Галина Стоянова. Тя припомни за трудната 2020 година, свързана с много болка и благодари на своите съграждани: „По този път никой от Вас не загуби посланието, своята човечност, съпричастност и любов един към друг.“ Кметът благодари на всички казанлъчани за „голямото сърце, истинска душа, най-любвеобилните хора, които се държат един за друг!“. Галина Стоянова благодари на бизнеса, на свещениците, учителите, учениците, децата и родителите, на младите и възрастните, че запазиха духа на Града на розите. Кметът на Казанлък благодари на лекарите, медицинските сестри и доброволците, че съхраниха живота на Казанлък. Тя поднесе благодарности към розопроизводителите за помощта да възродят празника. „Ние носим посланието в сърцето си и то е красота и милосърдие!, заяви тя. Към чуждестранните гости домакинът на празника пожела: „Усетете този казанлъшки дух, поемете от енергията на Розовата долина и я отнесете там, където сте родени! Честит празник, Казанлък!“, завърши приветствието си към хората Кметът Галина Стоянова.

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура образование и младеж Мария Габриел, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с делегация от посолството, посланикът на Япония Н. Пр. Нарахира Хироши, Н. Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир в България, Н. Пр. Г-н Санджай Рана, посланик на Индия, посланикът на Виетнам Н. Пр. г-н Доан Туан ЛИН с делегация, словашкият посланик Н.Пр. г-н Мануел КОРЧЕК, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, румънският посланик Н. Пр. Бръндуша Предеску с делегация, гости от побратимените на Казанлък градове Верия, Гърция, Кочани, Македония, приятели от Ломжа, Полша и др.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на казанлъчани, че съхраняват красивите български традиции: Розата за нас, българите е специлна, защото тя е вдъхновение, традици, надежда! Благодарим Ви за таланта, вдъхновението и красотата, с която изпълвате сърцата ни!“, заяви Мария Габриел. „Културното наследство е това, което прави нас, българите да имаме своя идентичност, да го пазим, съхраняваме, но и да го предадем на следващите поколения. Благодарим Ви, Казанлък, за това, че с Вас и Празника на розата можем да усетим този български, единствен по рода си дух, който през вековете ни кара да продължаваме силни и заедно напред!“, заяви българският еврокомисар. „Празникът на розата е надежда след преживяната трудна година. Надежда, за да отправим благодарност към всички, които ни помогнаха да преминем през този труден период, но и надежда за това да запазим красотата, човешкото, младостта, общите човешки усилия, така че отново да имаме поглед, вперен напред, в който да се отразява блясъкът на тези невероятни млади хора, които са с нас днес. Благодаря Ви от все сърце, Казанлък!“, каза Мария Габриел.

В началото на шествието своята благословия към съграждините си даде Дядо Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!“, възклина Дядо Киприан за родния си град. Благословеният град, който запази възрожденския си дух, който умело пази своите традиции, пази своята вяра към род и родина, пази вярата във човека и винаги търси доброто във всеки.“, отбеляза Негово Високопреосвещенство. Той спомена горчивата 2020 година, но посочи: „Ето днес Бог благослови да сме отново заедно! Отново да засвидетелстваме любовта си към вярата, към Родината и нашия български род докато има българин да пази тези семейни и християнски традиции и добродетели. Да е благословена Майка България и нейното най-свидно чедо – винаги благоуханен и красив Казанлък! За много и благодатни години!“, благослови Дядо Киприан.

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на Аматьорската лига, която Розите завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите на ФК „Розова долина“.

Цариците благословиха своите поданиици за здраве, благоденствие и веселие, защото само споделените радост и усмивки могат да предадат емоциите, които трябва да се преживеят в Казанлък.

Кулминационният празничният неделен ден започна в китните розови градини край Казанлък, за да сподели българските обичаи с многобройните чуждестранни гости, да им предаде атмосферата на пъстрия ритуал „Розобер“ и „Розоварене“, да почувстват магията на българското хоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай